2015 07 tomatenplantWarmte en water. Alles groeit en bloeit overvloedig. De tijd van overvloed is aangebroken! Ook de uien doen het heel goed! Dat voorspelt een rijke oogst. En dat gaan we ook vieren. Zet maar vast in je agenda; Oogstfeest Nieuwe Akker; 6 september. Met een nog leuker programma dan vorig jaar. Details volgen nog.

Ook het leden-aantal mag doorgroeien, dus ik wil je dan ook vragen om iemand mee te nemen naar het oogstfeest. Als lid ben je de beste ambassadeur van de Nieuwe Akker.

De tomaten hebben de hittegolf goed overleeft en de eerste tomaten kleuren rood! Dus we gaan beginnen met oogsten!

Wie kan er helpen wanneer de kinderen van het kamp komen oogsten. Het kamp heeft wel eigen begeleiders, maar we vinden het wel prettig als er mensen zijn die weten waar de groenten staat en met een groepje kunnen mee lopen. En dan even voordoen hoe je de groenten oogst. Het gaat om dinsdag 14 en dinsdag 21 juli. Van 10:30- 11.30 uur. Wie kan er op deze data? Ik hoor het graag.


Te oogsten

Tomaatjes. De eerste tomaten kleuren rood! Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 4 stuks per volwassene

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit Nieuw Zeeland naar Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant weinig gevoelig voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Bietjes. Staan rechts van de zomerpastinaak. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene.

Sugar snaps. Staan helemaal rechts vooraan. Zijn een soort peultjes, die ook dik mogen worden. Dus gevuld mogen zijn. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen.1 per volwassene.

Tuinbonen: Staan op rechter gedeelte van de tuin. Achteraan hangt nog veel aan de struiken. Dikste bonen plukken. Ongeveer 1000 gram per volwassene. Er is veel je mag tot het dubbele

Zomerpastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan, aan het hoge gaas. 100 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Spitskool: Staan helemaal links. Stevige kool uitzoeken. Door er lichtjes in te knijpen kan je dat voelen. 1 per volwassene.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Naast waar de sla stond. Dit ras kan en mag heel groot worden zonder dat ze vezelig wordt. Mooie uitzoeken en met de snoeischaar onderdoor los knippen. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat links vooraan. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. We oogsten door de grote bladeren te plukken, of door de hele planten te toppen(bovenste 50 cm) te oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer oogsten mag. Tot het dubbele.

Broccoli: Staat helemaal in de uiterste hoek van het land, links achteraan. Oogsten door stronkje uit de plant te snijden. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram. Zolang de voorraad strekt

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Bessen en frambozen: Staan bij de aardbeien, langs het akkerpad. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten