Warmte en water. Het is heel groeizaam weer. Ik zie de groenten groeien en …..het onkruid. Gelukkig heb ik genoeg hulp.

De sperziebonenplanten staan er heel uitbundig bij. Heb ze nog nooit zo groot gezien. Daar konden wel eens heel veel boontjes vanaf komen. Ik had 2000 preiplantjes besteld. We hebben er veel meer gekregen. Waarschijnlijk zo'n 3000. Dus dat is even doorpoten. Omdat sommige uien ziek worden, heb ik besloten om het afrijpen te versnellen. Dat doe je door het loof om te buigen(klappen).

2015 07 kinderen oogsten

Afgelopen dinsdag zijn de kinderen van Zomer Kook Weken op de tuin komen oogsten. Het was een succes. Er ging een nieuwe wereld voor ze open. Je trekt een plantje uit de grond en dan zit daar zo'n mooie oranje wortel aan. En die kan je dan nog opeten ook! Volgende week dinsdag nog een groep. Zoek nog een paar mensen die de kinderen wil helpen met oogsten. Van 10:30 – 12:00 uur. Hoor het graag

Zondag aanstaande sta ik op de streekmarkt op de nieuwe Oorsprong te Schalkhaar. Eens kijken of ik nieuwe leden kan werven.


Te oogsten:

Sperziebonen: Staan rechts naast het peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Er is veel: je mag het dubbele plukken

Tomaatjes. De tomaten kleuren rood. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 4 stuks per volwassene

Uien: Vooraan beginnen met oogsten. Ui onderaan vastpakken en uit de grond trekken. De groene delen zijn ook goed te eten. 2 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerwortel: Staat dicht bij de pomp. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene.

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. 2 stuks mag ook.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Spitskool: Staan helemaal links. Stevige kool uitzoeken. Door er lichtjes in te knijpen kan je dat voelen. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber

Sla: Staat rechts naast de snijbiet. Het is gekleurde sla; Wonder van 4 jaargetijden. Oogsten door kropje onderdoor te snijden. De ritnaalden hebben veel slaplantjes opgegeten dus zolang de voorraad strekt.

Tuinbonen: Staan op rechter gedeelte van de tuin. Achteraan hangt nog wat aan de struiken. Bonen worden al groot. Misschien dubbeldoppen. Ongeveer 1000 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan vooraan, aan het hoge gaas. 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Naast waar de sla stond. Dit ras kan en mag heel groot worden zonder dat ze vezelig wordt. Mooie uitzoeken en met de snoeischaar onderdoor los knippen. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat links vooraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, of door de hele planten te toppen(bovenste 60 cm) te oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer oogsten mag. Tot het dubbele.

Broccoli: Staat helemaal in de uiterste hoek van het land, links achteraan. Oogsten door stronkje uit de plant te snijden. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram. Zolang de voorraad strekt

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Bessen en frambozen: Staan bij de aardbeien, langs het akkerpad. Frambozen zijn nu lekker. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Klein potje €2,50, Grote € 4,50 Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.

Jan-Jaap Scholten