Het is lekker zomerweer. Ik kan erg genieten van de fijne plek die de Nieuwe Akker nu is. Ook is de akker vol van leven. Het barst er van de kleine padjes. Ik zag ook salamanders bij de sloot. Gisteren liepen weer reeén langs de tuin. Een roofvogel, cirkelt regelmatig zijn rondjes en scant ook de tuin af. Op zoek naar muizen of een mol.

2015 07 vlinderEn gisteren zag ik deze mooie vlinder bij de composthoop. Prachtig. Het kost misschien wat meer inspanning om biologisch te werken, maar we worden daar ook op deze manier door de natuur voor beloont!

Ik stond afgelopen zondag op de streekmarkt van de Oorsprong. Helaas door regen, weinig bezoekers. Dan maar op een andere manier leden zien te werven. Een goede manier is door mensen uit te nodigen, los groenten op de tuin te komen kopen.

2015 07 groente te koopEr zijn nu heel veel sperziebonen, dus zette ik woensdag 2 mooie borden aan de weg. Diezelfde dag nog resultaat. Eén mevrouw erg enthousiast. Neemt vast een proefabonnement. Er hangen nieuwe flyers onder het afdakje op de tuin. Neem gerust een paar mee om de Nieuwe Akker te promoten. Ik heb er 1000 laten drukken! We moeten nog een stukje doorgroeien!

Van vrijdag 7 t/m woensdag 12 augustus ga ik een paar dagen weg. Wie wil er dan de tomatenplanten water geven? Is één maal per dag en kost maar 15 min. Ik heb een voorraad water van 1000 liter. Dus je hoeft niet te pompen. Je kan het combineren met als je groenten oogst. Dus ook als je 1 keer wilt water geven, hoor ik dat ook graag.


Te oogsten:

Sperziebonen: Staan rechts naast het peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Er is veel: je mag tot 1 kg plukken.

Kerstomaatjes. In de tunnelkas. Donkerrode zijn het zoetst. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 8 stuks per volwassene.

Uien: Staan vlak bij de pomp. Vooraan beginnen met oogsten. Ui onderaan vastpakken en uit de grond trekken. De groene delen zijn ook goed te eten. 2 per volwassene.

Zomerpastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene. Voldoende

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. 3 stuks mag ook.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.


Voor de liefhebber

Sla: Staat rechts naast de snijbiet. De ritnaalden hebben veel slaplantjes opgegeten dus zolang de voorraad strekt.

Zomerwortel: Staat dicht bij de pomp. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Spitskool: Staan helemaal links. Stevige kool uitzoeken. Door er lichtjes in te knijpen kan je dat voelen. 1 per volwassene.

Frambozen: Staan bij de aardbeien, langs het akkerpad. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan, aan het hoge gaas. 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Naast waar de sla stond. Dit ras kan en mag heel groot worden zonder dat ze vezelig wordt. Mooie uitzoeken en met de snoeischaar onderdoor los knippen. 1 per volwassene. Zijn groot, aantal kan.

Tuinmelde: Staat links vooraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, Ongeveer 300 gram per volwassene.

Broccoli: Staat helemaal in de uiterste hoek van het land, links achteraan. Oogsten door stronkje uit de plant te snijden. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.

Jan-Jaap Scholten