Het lijkt wel een moesson. Als het zo doorgaat, moet ik maar rijst gaan planten en waterkers telen. Gelukkig hebben we zandgrond en zakt het water snel weer weg. Ik kon gewoon boerenkool planten. Hoefde ook geen water te geven. Ook de storm was heftig. Wederom heeft de tunnelkas het goed gehouden en de tomaten doen het goed. We kunnen meer oogsten. Echter de gele zonnebloemen en suikermais hebben de volle laag gekregen. Sommige zijn geknapt of staan schuin.

KapucijnersDe kapucijners waren een beetje los gewaaid. Ik heb ze weer opgebonden. De eerste kapucijner-peulen vullen zich en we beginnen dus met oogsten.

Voor diegene die dat nog niet gedaan hebben. Zet in je agenda OOGSTFEEST 6 september vanaf 1400 uur. We vieren de rijke oogst en dan met name de uienoogst, met een grote pan uiensoep boven het vuur. En met livemuziek    en andere leuke activiteiten.

De Nieuwe Akker moet verder groeien! En de leden zijn de beste ambassadeurs van de tuin. Dus ik wil je vragen om minstens 1 persoon mee te nemen naar het oogstfeest. Dit is namelijk de beste promotieactie die er is. We hadden vorige jaar een goed feest en veel nieuwe leden!

Het word weer mooi weer. En ik kan nog wel een beetje hulp gebruiken. Dus wie zin heeft om mij een uurtje te helpen, is van harte welkom. Ik hoor het graag.


Te oogsten

Sperziebonen: Staan rechts naast het peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Er is veel: je mag tot 1 kg plukken.

Tomaatjes. In de tunnelkas. Donkerrode zijn het zoetst. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 12 stuks per volwassene.

Uien: Staan vlak bij de pomp. Vooraan beginnen met oogsten. Ui onderaan vastpakken en uit de grond trekken. De groene delen zijn ook goed te eten. 2 per volwassene.

Zomerwortel: Staat dicht bij de pomp. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Sla: Staat helemaal rechts achteraan. Paadje naast de snijbiet nemen. We oogsten eerst de rode kroppen op! Daarna de groene bindsla.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene. Voldoende

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. 3 stuks mag ook.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Zonnebloemen Alleen de gele. Ze staan links achteraan, achter de tuinmelde. Knippen met snoeischaar. Ongeveer 5 per volwassene.


Voor de liefhebber

Kapucijners. Staan naast de peultjes aan het hoge gaas. Het zijn paarse peulen. Ze zijn net begonnen. Voorzichtig plukken,eventueel met 2 handen .Alleen de volronde peulen plukken. Laten we beginnen met 200 gram per volwassene.

Zomerpastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Frambozen: Staan bij de aardbeien, langs het akkerpad. Ongeveer     gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Peultjes: Staan vooraan, aan het hoge gaas. 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Paadje naast de snijbiet nemen. Dit ras kan en mag heel groot worden zonder dat ze vezelig wordt. Mooie uitzoeken en met de snoeischaar onderdoor los knippen. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat links vooraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, Ongeveer 300 gram per volwassene.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten