2015 08 uien binnenhalenDe Nieuwe Akker is soms zeer dynamisch. De flyer voor het oogstfeest 6 september is in productie. Vandaag hebben van s´ochtends tot eind van de middag verschillende mensen op de tuin gewerkt; Renee, Henk, Huig, Joke, Nico, Wim en Victor. Diegene die de caravan aan de Nieuwe Akker heeft geschonken, kwam langs. En een fotograaf voor de krant. Ik was bijna drukker met koffie zetten dan dat ik zelf aan het werk was. En dan nog alle blije mensen die komen oogsten! Ook starten 3 nieuwe proefabonnementen.

Met vereende krachten zijn de uien binnen gehaald en liggen nu in een grote boerenschuur verder te drogen.

Morgen ga ik een paar dagen op vakantie. Woensdag kom ik weer terug. Verschillende leden hebben de zorg voor de tomatenplanten op zich genomen. Fijn.

Verder heb ik het verzoek dat als je courgettes gaat oogsten je ook courgettes groter dan oogstformaat er afhaalt. Dan blijven de planten goed aan de gang. Alvast dank.

 

Te oogsten:

Komkommers: Liggen achter de courgettes. Dik gevuld exemplaar uitzoeken en steeltje doorsnijden. 1 per volwassene.

Suikermais: Dikke kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene

Tomaatjes. In de tunnelkas. Donkerrode zijn het zoetst. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 12 stuks per volwassene.

Sperziebonen: Staan rechts naast het peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Er is veel: je mag tot 1 kg plukken.

Uien: Liggen helemaal achteraan, achter de gele zonnebloemen. 2 per volwassene.

Zomerpastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Sla: Staat helemaal rechts achteraan. Paadje naast de snijbiet nemen. We oogsten de groene bindsla. 1 per volwassene

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. 3 stuks mag ook. Verder heb ik het verzoek dat als je courgettes gaat oogsten je ook courgettes groter dan oogstformaat er afhaalt. Dan blijven de planten goed aan de gang.

Kapucijners. Staan naast de peultjes aan het hoge gaas. Het zijn paarse peulen. Ze zijn net begonnen. Voorzichtig plukken,eventueel met 2 handen. Alleen de volronde peulen plukken. Laten we beginnen met 200 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Zomerwortel: Staat paadje in dicht bij de pomp. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene.

Zonnebloemen Alleen de gele. Ze staan links achteraan, achter de tuinmelde. Knippen met snoeischaar. Ongeveer 5 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan vooraan, aan het hoge gaas. 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Naast waar de sla stond. Dit ras kan en mag heel groot worden zonder dat ze vezelig wordt. Mooie uitzoeken en met de snoeischaar onderdoor los knippen. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat links vooraan. We oogsten door de grote bladeren te plukken, Ongeveer 300 gram per volwassene.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Via telefoon 06-30882408 of e-mail. Jan-Jaap Scholten