Na 5 dagen heerlijke vakantie in Friesland weer aan het werk. De tomaten en courgette-planten zijn goed verzorgd. Dank, dank, dank. De tuin ziet er goed uit, maar vraagt nu ook dringend om verzorging. Morgenochtend samen met Eelco weer vol aan de bak. Ook de promotie-machine gaat door. Morgen wordt ik geïnterviewd voor de Deventer-post. De flyers voor het oogstfeest liggen klaar bij de drukker. Het uien drogen ziet er goed uit. Ze zijn bijna klaar. Dat moet met die workshop uienvlechten op het oogstfeest wel lukken. Zoek vrijwilligers die willen helpen op het oogstfeest. Wie wil er helpen bij de catering/info tent, wie bij het stokbroodjes bakken met kinderen, wie bij de workshop uienvlechten(dat leer ik je zo)? Je mag de hele middag van 13:00-17:00 uur helpen. Maar een halve middag is natuurlijk ook heel welkom. 1e helft(13:00- 15:00 uur) of 2e helft (15:00-17:00). Ik hoor het graag. En neem iemand mee naar het oogstfeest. We hebben nu zo'n 75 leden. Maar we gaan voor de 100! Toch? Dus reserveer zondagmiddag 6 september en nodig je …......buurvrouw, buurman, vriend, zwager, zus, moeder of opa,..... uit. Het wordt vast gezellig. Met dit keer ook akoestisch gespeelde muziek! Op de tuin liggen nu ook flyers met daarop het oogstfeest vermeld. Daar kan je er dus wat van meenemen.

2015 08 sperzieboontjesDe nieuwe lichting sperzieboontjes is klaar. Nu een fijne boon, een haricot vert.

2015 08 slaDe sla die je nu kan oogsten is een bindsla. Ook wel Romeinse sla genoemd. Het vormt een losse krop van smalle rechtopstaande bladeren. Bij de oorspronkelijke rassen bond men er een touwtje omheen om de bladeren bij elkaar te houden. Vandaar de naam bindsla. Het blad is wat steviger als dat van kropsla. Ik vind het erg lekker.

 

 

 

 

 

 

Te oogsten;

Komkommers: Liggen achter de courgettes. Dik gevuld exemplaar uitzoeken en steeltje doorsnijden. 1 per volwassene.

Suikermais: Dikke kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene

Tomaatjes. In de tunnelkas. Donkerrode zijn het zoetst. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 12 stuks per volwassene.

Sperziebonen van 2e zaaing. Staan 2e rij rechts naast het peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Uien: Liggen helemaal achteraan, achter de gele zonnebloemen. 2 per volwassene.

Zomerwortel: Staat paadje in dicht bij de pomp. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Sla: Staat helemaal rechts achteraan. Paadje naast de snijbiet nemen. We oogsten de groene bindsla. 1 per volwassene

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. 3 stuks mag ook.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.


Voor de liefhebber

Zomerpastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zonnebloemen Alleen de gele. Ze staan links achteraan, achter de tuinmelde. Knippen met snoeischaar. Ongeveer 5 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Naast waar de sla stond. Dit ras kan en mag heel groot worden zonder dat ze vezelig wordt. Mooie uitzoeken en met de snoeischaar onderdoor los knippen. 1 per volwassene.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail. Jan-Jaap Scholten