2015 08 schommelZo. nu heeft de tuin wel weer even voldoende water gehad! Gelukkig zijn we gezegend met een hoog liggende moestuin. Die ook nog een beetje bol staat. En gelukkig zitten we niet op de klei. Anders hadden we geheid problemen gehad. Ik ken tuinen die onder gelopen zijn. Bij ons ligt de tunnelkas wel op een lage plek. Ik heb de tomatenplanten tijdens de moesson ook geen water hoeven te geven. Het voordeel van dat het de hele dag regent is dat ik dan klussen ga doen, die ik anders niet zo snel doe. Bijvoorbeeld nieuw touw voor de schommel kopen.

Dus er kan weer geschommeld worden!

Ik zoek nog vrijwilligers die willen helpen op het oogstfeest op zondagmiddag 6 september. Ik heb 2 aanmeldingen, maar heb meer nodig. Wie wil er helpen bij de catering/info tent, wie bij het stokbroodjes bakken met kinderen, wie bij de workshop uienvlechten(dat leer ik je zo)? Je mag de hele middag van 13:00-17:00 uur helpen. Maar een halve middag is natuurlijk ook heel welkom. 1e helft(13:00- 15:00 uur) of 2e helft (15:00-17:00). Ik hoor het graag. En neem iemand mee naar het oogstfeest. We hebben nu zo'n 75 leden. Maar we gaan voor de 100! Toch? Dus reserveer zondagmiddag 6 september en neem je …......buurvrouw, buurman, vriend, zwager, zus, moeder of opa,..... mee!.  Met dit keer ook akoestische live muziek van The other way arround.

Op de tuin onder het afdakje liggen nu ook flyers met daarop het oogstfeest vermeld. Daar kan je er dus wat van meenemen. Als je flyers in Schalkhaar of De Vijfhoek door de brievenbussen wilt gooien is dat ook zeer welkom en dan hoor ik dat graag.

Door problemen met de koperwormen(ritnaalden) hebben we even weinig sla. De laatste zaaing sla zet ik nu op een stuk grond zonder koperwormen. Dat stuk is echter niet bemest. Ik ga daarom bijmesten met zelfgemaakte plantaardige gier. Een experiment! Word vervolgd.

Te oogsten:

2015 08 komkommer honingKomkommers: Liggen achter de courgettes. Rond gevuld exemplaar uitzoeken en steeltje doorsnijden.
De hele grote dikke kunnen wat minder lekker zijn. Zijn dan te rijp. 1 per volwassene.

Suikermais: Dikke kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene

Tomaatjes. In de tunnelkas. Donkerrode zijn het zoetst. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 12 stuks per volwassene. De gebarsten tomaten mag je extra plukken.

Sperziebonen van 2e zaaing. Staan 2e rij rechts naast het peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Er is veel. Je mag het dubbele plukken.

Zomerpastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer. Tot een kilo per volwassene.

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.


Voor de liefhebber

Sla: Staat helemaal rechts achteraan. Paadje naast de snijbiet nemen. We oogsten de groene bindsla. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Zomerwortel: Bordje staat dicht bij de pomp. Beetje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Naast waar de sla stond. Dit ras kan en mag heel groot worden zonder dat ze vezelig wordt. Mooie uitzoeken en met de snoeischaar onderdoor los knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op het  kruidentuinje naast de schommel. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


 
Jan-Jaap Scholten