2015 08 onkruid weg bij de frambozenDoor het overvloedige natte weer hebben sommige groenten het moeilijk. Een aantal courgette planten heeft er de brui aan gegeven. Gelukkig heb ik ruim planten gezet. En de komkommerplanten zijn er helemaal klaar mee. Er groeien geen nieuwe vruchten meer aan.

Afgelopen week is er andijvie geplant en raapstelen, radijs en rucola gezaaid. Verder ben ik druk met de voorbereidingen voor het oogstfeest. En als je een feestje geeft, ga je ook opruimen.

Dus heb ik samen met Eelco het onkruid onder de frambozen weggehaald. Ziet er weer strak uit.

Voor het oogstfeest op zondag 6 september zoek ik nog hulp. Wie wil die middag André helpen, met de kinderactiviteit: broodjes bakken boven het vuur? Dat houd in dat je een kind een stukje deeg geeft en evt. helpt het om een stokje heen te doen.

Daarnaast zoek ik nog iemand die tussen 13:00-15:00 uur wil helpen met uienvlechten. Gaat eigenlijk net zoals haar vlechten, maar dan met de staarten(ja zo heten ze echt) van de uien. Je krijgt dan hetzelfde effect als bij een knoflookstreng. Erg leuk! Ik leer het je in 10 minuten.

En niet vergeten iemand mee te vragen naar het oogstfeest.


Te oogsten:

Andijvie: Staat helemaal rechts achteraan op het land. Links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Krulandijvie, ook te gebruiken voor salades. Oogsten door met mesje krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Suikermais: Dikke kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene

Tomaatjes. In de tunnelkas. Donkerrode zijn het zoetst. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 14 stuks per volwassene. De gebarsten tomaten mag je extra plukken.

Sperziebonen van 2e zaaing. Staan 2e rij rechts naast het peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerwortel: Bordje staat dicht bij de pomp. Beetje naar rechts. Paadje in en naar achteren lopen. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer. Tot een kilo per volwassene.

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Snijbonen: Staan links op de tuin. Links naast het hoge peulengaas. Ze zijn net begonnen, dus even zoeken. Voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strek.

Komkommers: Liggen achter de courgettes. Rond gevuld exemplaar uitzoeken en steeltje doorsnijden. De hele grote dikke kunnen wat minder lekker zijn. Zijn dan te rijp. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Zomerpastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.


Jan-Jaap Scholten