2015 09 uienstrengOp het oogstfeest van aanstaande zondag vieren we met elkaar de rijke oogst van de Nieuwe Akker. En we delen de rijke oogst ook met de bezoekers, onze gasten. Want van een klein deel van de overvloedige uienoogst(ik schat ruim 400 kg), wordt uiensoep voor op het oogstfeest gemaakt. Wat ik ook mooi vind, is dat we de uien samen geteeld hebben. We starten als het ware in april het tuinseizoen, door samen de uitjes te planten. Daarna houden we het hele seizoen gezamenlijk het onkruid in toom en toen de uien groot waren zijn ze met vereende inspanning van het land gehaald om in een schuur te kunnen drogen.

Wat we dit oogstfeest ook gaan doen is laten zien hoe je uien in streng kan vlechten, zoals een knoflookstreng.

Een uienstreng is erg handig om de uien op te slaan. Uien bewaren het best in een droge geventileerde ruimte. Tot de eerste vorst kunnen ze prima onder een afdakje of in een schuurtje hangen. Daarnaast vind ik het een mooi gezicht.

Dus neem iemand mee om dit feest mee te delen. Ook met minder weer wordt het leuk en gezellig. Er is een hele grote tent, mooie live muziek en ….warme uiensoep.

Tot zondag!

Gewoon, een mooi plaatje, afgelopen donderdag.

 

 

2015 09 mooi plaatjr

 

Te oogsten

Uien: Ze zijn nu gedroogd. Ze liggen onder het groene afdakje naast de schommel. 1 ui per volwassene. Leden mogen thuis een voorraad aan legen en deze week 2 kg per volwassene meenemen

Snijbonen: Staan links op de tuin. Links naast het hoge peulengaas. Goed onder de bladeren kijken! Voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais: Dikke kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene

Tomaatjes. In de tunnelkas. Donkerrode zijn het zoetst. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 16 stuks per volwassene. De gebarsten tomaten mag je extra plukken.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Courgette: Staat vooraan, links van de tuinbonen. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene.

Sperziebonen. Staan 2e rij rechts naast het hoge peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. De dikste worden al minder mals. Dus niet de dikste plukken. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Voor de liefhebber

Andijvie: Staat helemaal rechts achteraan op het land. Links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Krulandijvie, ook te gebruiken voor salades. Oogsten door met mesje krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Zomerwortel: Bordje staat dicht bij de pomp. Beetje naar rechts. Paadje in en naar achteren lopen. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Komkommers: Liggen achter de courgettes. Rond gevuld exemplaar uitzoeken en steeltje doorsnijden. De hele grote dikke kunnen wat minder lekker zijn. Ook als ze wat langer liggen en een beetje gelig worden, worden ze wat zuur. Zijn dan te rijp. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer. Tot een kilo per volwassene.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.  

Groet Jan-Jaap Scholten