2015 09 open dag bezoekersWim, Hans, Huig, Pablo, Joren, Monique, Maaike, Jenny, Eelco, Karin, Karen, Rianne, Nico, André, Jeanny, Klaas , Bep, Sylvia, Tije, en Wouter. De namen van diegene die geholpen hebben het oogstfeest van afgelopen zondag te realiseren en tot een succes te maken. Naast wat leden verder nog gedaan hebben, bijvoorbeeld flyers verspreiden en mensen uitnodigen. Een sterk staaltje Community Supported Agriculture! Ik had op de open dagen van de Nieuwe Akker nog nooit slecht weer gehad. Ik dacht, gaat het nu dan wel gebeuren? Maar ook dit keer waren de weergoden mild gestemd. Al onze inspanningen zijn beloond! Slecht één korte hevige regenbui en daarna brak de zon door. Er kwamen aardig wat bezoekers.

Ik kon achter elkaar rondleidingen geven. Er werden uien-strengen gevlochten, kinderen konden broodjes boven het vuur bakken of waren heerlijk in een grote modderplas aan het spelen. De muzikanten zorgden voor sfeer verhogende muziek. Bezoekers konden genieten van een drankje, de proeverij en natuurlijk uiensoep. Er was een goede relaxte sfeer. Naast een leuke middag ook een hoopvolle voor de toekomst. Er zijn 10,5 nieuwe proefabonnementen afgenomen.

 

2015 09 rode kool palmkoolHet tuinwerk gaat natuurlijk ook gewoon door. Heb de afgelopen dagen veldsla en winterpostelein gezaaid. De laatste keer kropsla is geplant. Is een gokje of dit gaat lukken. Staat in ieder geval op een plek met nauwelijks koperwormen in de grond!. Heb er wel warmtedoek overheen gedaan om de kansen te vergroten. Eelco en ik hebben samen alle uitlopers van de jonge aardbeienplanten afgehaald.

En de rode kolen en palmkool van groot onkruid ontdaan. Het is weer een mooi plaatje

Zoals de meesten van jullie weten, waren er wat probleempjes met koperwormen(ritnaalden ) in de slateelt. Daarom is er nu niet genoeg sla voor iedereen. Er is nog wat mooie krulandijvie. Samen genoeg voor iedereen. Dus of een andijvie of een slakropje

 

 


Te oogsten

Pompoen: Oranje hokaido. Staan achter de suikermais. Pompoen uitzoeken met een wat verkurkte steel. Die zijn rijp. Oogsten door steeltje door te knippen of snijden. 1 per volwassene. Leden mogen 1 extra meenemen om thuis een voorraad aan te leggen.

Andijvie of kropsla: Kies één van de twee. De Krulandijvie staat helemaal rechts achteraan op het land. Links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. De krulandijvie is ook te gebruiken voor salades. Oogsten door met mesje diep onder de krop te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Kropsla; Wonder van 4 jaargetijden, staat helemaal rechts, vooraan op het land. Het zijn kleine malse kropjes. Oogsten door met mesje krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Uien: Ze zijn nu gedroogd. Ze liggen onder het groene afdakje naast de schommel. 1 ui per volwassene. Leden mogen thuis een voorraad aan leggen. 2 kg per volwassene.

Snijbonen: Staan links op de tuin. Links naast het hoge peulengaas. Goed onder de bladeren kijken! Voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten.

Suikermais: Staan rechts op het land. Dikke kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Kolven met niet donkerbruine pluimen zijn vaak niet rijp! Meest rijp begint bij de meeste linkse rijen en neemt af naar rechts. Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene

Tomaatjes. In de tunnelkas. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 12 stuks per volwassene. De gebarsten tomaten mag je extra plukken.

Zomerwortel: Bordje staat dicht bij de pomp. Beetje naar rechts. Paadje in en naar achteren lopen. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je alleen de bladeren. Je kan de bladeren plukken. Je mag ook stengel toppen afsnijden. Niet hele zijtakken van de plant afhalen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer. Tot een kilo per volwassene.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 2 per volwassene.

Sperziebonen. Staan 2e rij rechts naast het hoge peulengaas. Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. De dikste worden al minder mals. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap. Grote pot € 4,50 Kleintje € 2,50


Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram( zonder loof) of 1 dikke wortel per volwassene.

Courgette: Staat vooraan, links van de suikermais. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

 

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!