2015 09 17 trekkerHerfstachtig weer trekt over ons land. Gelukkig heb ik genoeg binnen werk. En ik kan tussen de buien door prima buiten werken. Ik wou gisteravond van de tuin vertrekken en toen wilde de auto niet meer starten. Kreeg hem zelf niet aan de praat en heb toen de ANWB gebeld. Er was inmiddels al weer een heftige regenbui gevallen. En toen de zware ANWB-bus de tuin opreed liep die vast. Maar De Nieuwe Akker heeft tegenwoordig een tractor! Zonder een centje pijn trok ons mooie trekkertje de ANWB-bus weer op het droge. Ik vond t prachtig.

En na regen komt weer zonneschijn, en soms een regenboog.

De promotie van De Nieuwe Akker gaat aankomende zondag ook weer volop aan de gang. Op de Oorsprong te Schalkhaar is er dan een streekmarkt en opent daar de nieuwe winkel. Met groenten en promotie- materiaal van de Nieuwe Akker. En het promotie-team van de Nieuwe Akker zelf, staat op het Oogstfeest van de Ulebelt te Deventer. Daar is het thema Echt eten, van hier en nu. Dus daar moeten we bij zijn. Op de naar de 100 leden dit jaar! Ik heb nog niet weer geteld waar we op zitten, maar we hebben in ieder geval deze week ook weer 3 proefabonnementen erbij!

Er zijn nu na het oogstfeest nieuwe oogstenden bij gekomen. Een extra reden om eens stil te staan, bij het oogsten zelf. Een tomaat plukken kan iedereen wel, maar sommige groenten behoeven extra aandacht en moet je leren oogsten. Dat het in het begin niet altijd even goed lukt, vind ik niet zo erg. En daar leer je juist van. Lees de instructie goed. En je mag altijd mij of een ander vragen voor assistentie of advies. De groente die je op het land tegen komt is soms anders dan in de winkel. We zijn gewend dat er alleen mooie gave groenten zijn. Alle kromme, te grote, te kleine en groenten met plekjes word uitgesorteerd en komt niet in de winkel. Toch is ook die groente prima te eten en hebben we met zijn allen ook meer als we die ook nemen.

Ik zag gisteren op de tuin, wortels in de afvalbak liggen. Er zaten wat plekjes op.

2015 09 17 wortels in afvalemmer2015 09 17 wortels schoongemaakt

Ik heb ze eraf gesneden, gewassen en met smaak opgegeten.

Binnenkort weer raapstelen op de oogstlijst. Ook de venkel en knolselderij zijn onderweg. Misschien volgende week. Eelco en ik zijn weer het onkruid ingedoken. De savooiekolen staan er weer mooi bij.


Te oogsten:

Pompoen: Oranje hokaido. Pompoen uitzoeken met een wat verkurkte steel. Die zijn rijp. Oogsten door steeltje door te knippen of snijden. 1 per volwassene. Als je een jaarabonnement hebt, mag je 1 extra meenemen om thuis een voorraad aan te leggen.

Uien: Ze zijn nu gedroogd. Ze liggen onder het groene afdakje naast de schommel. 1 ui per volwassene. Jaarabonnees mogen thuis een voorraad aan leggen. 1 kg per volwassene.

Snijbonen: Staan links op de tuin. Links naast het hoge peulengaas. Goed onder  bladeren kijken! Voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten.

Suikermais: Staan rechts op het land. Kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Kolven met gele pluimen zijn niet rijp! Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene

Tomaatjes. In de tunnelkas. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 12 stuks per volwassene. De gebarsten tomaten mag je extra plukken.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, vooraan. Bij zonnig weer krijgen sommige mensen een allergische reactie van het blad. Oppassen met kinderen! De spitvork staat klaar . Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram( zonder loof) of 1 dikke wortel per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je alleen de bladeren. Je kan de bladeren plukken. Je mag ook stengel toppen afsnijden. Niet hele zijtakken van de plant afhalen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer. Tot een kilo per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber

Sperziebonen. 2e rij rechts naast het hoge peulengaas. Ook de eerste rij heeft weer boontjes van “2e dracht” Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. De dikste worden al minder mals. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Andijvie of kropsla: Kies één van de twee. De Krulandijvie staat helemaal rechts achteraan op het land. Links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. De krulandijvie is ook te gebruiken voor salades. Oogsten door met mesje diep onder de krop te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Kropsla; Wonder van 4 jaargetijden. Staat helemaal rechts, vooraan op het land. Het zijn kleine malse kropjes. Oogsten door met mesje krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Zomerwortel: Bordje staat dicht bij de pomp. Beetje naar rechts. Paadje in en naar achteren lopen. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Courgette: Staat vooraan, links van de suikermais. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!