Afgelopen zondag was het promotie-team van de Nieuwe Akker aanwezig op het oogstfeest op de Ulebelt. Het thema was eerlijk voedsel, hier en nu. Daar konden we dus niet ontbreken. Er zijn zo'n 500 bezoekers geweest. Nu afwachten wat we van deze dag kunnen oogsten.

2015 09 kraam

Iemand die overweegt om lid te worden, vroeg mij of je alles mag oogsten wat er op de wekelijkse lijst staat. Ik denk dat het goed is dat ik het systeem nog eens uitleg. Het principe is dat je oogst wat je opeet. Dus als jij 400 gram snijbiet in de week opeet, vind ik dat prima. Ik geef alleen richtlijnen, indicaties. Ze zijn niet bedoelt als absolute hoeveelheden. De meeste mensen kunnen in hun eentje ook geen hele rode kool of grote pompoen in 1 week op. Daar doe je meestal langer mee. Dus ja je mag alles oogsten wat er op de lijst staat, maar wel met de bedoeling om het zelf op te eten en niet om het bijvoorbeeld weg te geven. En wat je deze week niet oogst en op het land laat staan, is vaak de week daarop nog beschikbaar om te oogsten. Het blijft op de tuin ook beter dan in de koelkast. Op deze manier hebben we met z'n allen het meeste profijt van de groenten van de tuin.

Fijn dat het weer mooi weer wordt. Kan ik goed de vrijkomende stukken land schoonmaken. En inzaaien met een groenbemester.

Te oogsten;

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Paadje naast snijbiet inslaan en dan beetje achteraan rechts. Oogsten door met de hand een bosje te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene .Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!

Venkel: Staat vooraan, beetje rechts. 2 bedden links van de bietjes. Vanaf vooraan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 250 gram per volwassene. Als je het blad eraan laat zitten weegt t het ongeveer het dubbele.

Radijs: Staan helemaal rechts achteraan. Net voor de raapstelen. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 8 per volwassene. Graag dikste eerst oogsten.

Knolselderij: Staat vooraan links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

 Pompoen: Oranje hokaido. Liggen achter de suikermais. Pompoen uitzoeken met een wat verkurkte steel. Die zijn rijp. Oogsten door steeltje door te knippen of snijden. 1 per volwassene. Als je een jaarabonnement hebt, mag je 1 extra meenemen om thuis een voorraad aan te leggen.

Uien: Ze zijn nu gedroogd. Ze liggen onder het groene afdakje naast de schommel. 1 ui per volwassene.

Zomerwortel: Bordje staat dicht bij de pomp. Beetje naar rechts. Paadje in en naar achteren lopen. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Suikermais: Staan rechts op het land. Dikke kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Kolven met gele pluimen zijn niet rijp! Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene

Tomaatjes. In de tunnelkas. Tomaatje voorzichtig van de plant afhalen! 12 stuks per volwassene. De gebarsten tomaten mag je extra plukken.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je alleen de bladeren. Je kan de bladeren plukken. Je mag ook stengel toppen afsnijden. Niet hele zijtakken van de plant afhalen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer. Tot een kilo per volwassene.


Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Snijbonen: Staan links op de tuin. Links naast het hoge peulengaas. Sommigen worden al wat draderiger. Goed fijn snijden dan! Goed onder de bladeren kijken! Voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Sperziebonen. De eerste rij heeft weer boontjes van “2e dracht” Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. De dikke van dit ras kan je ook goed eten!. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 1 per volwassene.

Courgette: Staat vooraan, links van de suikermais. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap. Grote pot € 4,50 Kleintje € 2,50

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


 
Jan-Jaap Scholten