2015 10 teeltbvedEindelijk eens een week droog en zonnig weer. Hier zat ik al een tijdje op te wachten. Nu kan ik het wortelonkruid kweek weer een beetje te lijf. Door met de tractor de triltandcultivator door de grond te trekken, trek ik de lange witte wortels uit de grond. En met de zelfde bewerking maak ik lege teelt-bedden schoon. Eerst maai ik met zeis of gazonmaaier de gewasresten en onkruid af en daarna dus de cultivator er door heen om de grond los en open te trekken. Soms meerdere keren. En dan nog eventueel de kweekwortels of gewasresten van het teeltbed afharken.

Als het teeltbed schoon is zaai ik daar winterrogge. Meer hierover een volgende keer. Door het mooie heldere weer koelt het s'nachts ook flink af. Met kans op nachtvorst. Ben dan ook druk in de weer met stukken warmte doek en plastic om vorstgevoelige planten te beschermen.

2015 10 tunnelkasZo heb ik de achteringang van de tunnelkas van 2 plastic flappen voorzien. Aan de voorkant zit gewoon een deur. Dus de kas kan nu helemaal dicht. Eens kijken hoe lang we het nog vol kunnen houden met de tomaten!

 

 

 

 


Te oogsten

Groenlof:  Staat achter de venkel. Achteraan links van de pastinaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof.  Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Venkel: Staat vooraan, beetje rechts. Vanaf vooraan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag dit op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 250 gram per volwassene. Als je het blad eraan laat zitten weegt het ongeveer het dubbele.

Knolselderij: Staat beetje naar rechts, vooraan, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

Raapstelen: Staan helemaal rechts achteraan op de tuin. Paadje naast snijbiet inslaan en dan achteraan rechts. Worden al ietsje vezeliger . Oogsten door met de hand een bosje te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene .Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!

Winterwortel: Staat vooraan, vlak bij de pomp. Ras; Oxhella. Dik en kort soort. Kan je gewoon met de hand onderaan bij de stengel uit de grond trekken. 1 dikke wortel of ongeveer 300 gram per volwassene.

Bietjes. Staan ongeveer 15 m. naar rechts. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Tomaatjes. In de tunnelkas. De tomaatjes zijn niet zo rood, maar ik zou de licht rode toch maar plukken en thuis verder laten kleuren. 12 stuks per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Ik oogst daarom vooral de grote bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Pompoen: Oranje hokaido. Liggen achter de suikermais. Pompoen uitzoeken met een wat verkurkte steel. Die zijn rijp. Oogsten door steeltje door te knippen of snijden. 1 per volwassene. Als je een jaarabonnement hebt, mag je 2 extra meenemen om thuis een voorraad aan te leggen.


Voor de liefhebber

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Sperziebonen. De eerste rij heeft weer boontjes van “2e dracht” Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. De dikke van dit ras kan je ook goed eten!. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Suikermais: Staan rechts op het land. Dikke kolf met donkerbruine pluim uitzoeken. Kolven met gele pluimen zijn niet rijp! Met een hand kolf vastpakken en voorzichtig uitbreken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Radijs: Staan helemaal rechts achteraan. Net voor de raapstelen. Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 8 per volwassene. Graag dikste eerst oogsten. Zijn bijna op. Zolang de voorraad stekt.

Snijbonen: Staan links op de tuin. Links naast het hoge peulengaas. Worden al wat draderiger. Goed fijn snijden dan! Goed onder de bladeren kijken! Voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Courgette: Staat vooraan, links van de suikermais. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. Bijna op. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en zaadjes van de stengelvenkel. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing: Er is honing van de bijen op de Nieuwe Akker te koop. Te verkrijgen op de tuin bij Jan-Jaap. Grote pot € 4,50 Kleintje € 2,50


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Met vriendelijke groet,
 
Jan-Jaap Scholten