2015 10 zaaigrond winterroggeWie zaait zal oogsten. Zodra ik een stuk grond schoon heb, zaai ik winterrogge.

De eerste rogge staat er al op. Winterrogge? Ja, winterrogge. Maar die zaai ik niet om het graan te oogsten. Nee, ik zaai het als groenbemester. Op dit moment zijn er nog veel voedingsstoffen in de bodem. Als je de grond braak laat liggen, spoelen er met de herfst en winterregens de voedingsstoffen de teeltbodem uit naar diepere lagen en grondwater. Die voeding ben je dan kwijt. Maar als je nu een gewas, zoals rogge kan telen op de nu beschikbare voeding, dan sla je die op in de jonge rogge. In het voorjaar, als het land weer geploegd word, word ook de jonge rogge weer in de bodem gewerkt en komt dan weer langzaam vrij als plantenvoeding. Dit word daarom ook wel een vanggewas genoemd. Daarnaast is het zowiezo goed om de bodem zoveel mogelijk bedekt te houden.

Afgelopen weekend heeft iemand de tunnelkas dichtgedaan. Vast met goede bedoelingen. Alleen wilde ik de kas openhouden. Ik vind het fijn als mensen meedenken en willen helpen. Maar dan graag wel eerst even met mij overleggen. Ik heb nu 3G op mijn mobiel. Ben altijd bereikbaar. Ook als je vragen hebt over de te oogsten groente of iets anders. Vraag en/of spreek! Communicatie is belangrijk! Hoe meer we dat doen, hoe beter en fijner het word op De Nieuwe Akker. Van de winter komen we nog een keer bij elkaar voor de jaarevaluatie en toekomstplannen. Wil het dit keer wat dynamischer organiseren. Programma, lokatie en datum volgen nog.

Over communicatie gesproken. Dit gebeurt ook op landelijk nivo. Ben op het moment samen met andere boeren en boerinnen van zelfoogstbedrijven bezig om de jaarlijkse CSA-conferentie te organiseren. We doen dit samen met de Belgen. Dit jaar is het in Nederland, in Haarlem. Daar is een hele grote zelfoogsttuin met drie lokaties, waarvan één in een kassencomplex in de stad zelf. Op de conferentie wisselen boer(inn)en, leden(de consument) en andere betrokkenen hun ervaringen uit. We gaan uit van zo'n 150 bezoekers. Op zaterdag 12 december zijn er oa een 6 tal workshops en op zondag 13 december excursies langs 3 lokaties. De conferentie is laagdrempelig en toegankelijk voor iedere geinteresseerde. Er wordt ook overnachting geregeld voor diegene die blijven slapen. Aanmeldinfo volgt nog.

Met de tomaten is het bijna klaar. De planten kunnen slecht tegen kou en vochtige omstandigheden. Dus liefhebbers mogen nu ook de groene tomaatjes plukken. Hier kan je onder andere chutney van maken. Na de tomaten komt, winterpostelein in de kas. Hier konden we vorig jaar de hele winter van oogsten.


Te oogsten:

Savooie kool: Staat links vooraan. Ook wel groene kool genoemd. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 kleinere per volwassene. 1 grote bij meer persoonshuishouden.

Groenlof: Staat achter de venkel. Achteraan links van de pastinaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Venkel: Staat vooraan, beetje rechts. Vanaf vooraan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag dit op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 250 gram per volwassene. Als je het blad eraan laat zitten weegt het ongeveer het dubbele.

Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

Winterwortel: Staat vooraan, vlak bij de pomp. Ras; Oxhella. Dik en kort soort. Kan je gewoon met de hand onderaan bij de stengel uit de grond trekken. 1 dikke wortel of ongeveer 300 gram per volwassene.

Bietjes. Bij de knolselderij helemaal naar achteren lopen en dan links aanhouden. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 1 per volwassene.

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Rucola: Staat stukje voor de raapstelen, links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Oogsten zoals de raapstelen. 1 bosje per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Tomaatjes. In de tunnelkas. De tomatenplanten lopen op hun einde. Door koude en vocht worden de planten ziek. De oranje tomaatjes kleuren thuis nog wel wat bij. Hier mag je er 8 per volwassene van plukken. Van de groene tomaatjes kan je bv chutney maken. Daar mag je er wel 20 van plukken.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Pompoen: Oranje hokaido. Liggen achter de suikermais. Pompoen uitzoeken met een wat verkurkte steel. Die zijn rijp. Oogsten door steeltje door te knippen of snijden. 1 per volwassene. Als je een jaarabonnement hebt, mag je 2 extra meenemen om thuis een voorraad aan te leggen.

Raapstelen: Staan helemaal rechts achteraan op de tuin. Paadje naast Nieuw Zeelandse spinazie inslaan en dan naar achteraan. Worden al ietsje vezeliger, groot en minder mooi . Oogsten door met de hand een bos te pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Wortels afspoelen. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene .Tip: Doordat je de wortels aan de plant laat, blijven ze langer vers. Als je ze thuis op water zet, nog langer!

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Je gebruikt daarom alleen de bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Sperziebonen. De eerste rij heeft weer boontjes van “2e dracht” Voorzichtig plukken, dan gaat de plant lang mee. De dikke groene bonen van dit ras kan je ook goed eten!. Eventueel met 2 handen plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbonen: Staan links op de tuin. Links naast het hoge peulengaas. Worden al wat draderiger. Goed fijn snijden dan! Goed onder de bladeren kijken! Voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Courgette: Staat vooraan, links van de suikermais. Een courgette uitzoeken en bij het steeltje voorzichtig los snijden, zonder de plant te beschadigen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Zijn bijna op

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten