2015 10 pompoenen ophalenWe hebben de eerste nachtvorst al weer gehad. Afgelopen zaterdag heb ik met vrienden de oranje Hokaido pompoenen van het land gehaald. Deels opgeslagen in de winkel op de Oorsprong, waar ik woon en deels in kisten in de tunnelkas.


Een goede oogst! Ik denk dat we zeker 700 kg van het land af hebben gehaald. Maar eerst oogsten we nu de andere pompoenensoort; de Butternut, is ook lekker. Moeten we denk ik wel eerst gaan opeten. Doordat hier de nachtvorst wel overheen gegaan is het beter niet te gokken op bewaring.

Ben ook druk in de weer geweest met warmtedoeken. Hierdoor heeft de venkel de nachtvorst goed doorstaan. Ook de Nieuw Zeelandse spinazie heeft de vorst prima doorstaan. Dat had ik niet verwacht!

 

 


2015 10 grond winterklaarIk ben verder gegaan met het winterklaar maken van het land. Ik heb de maisstengels en de pompoenenplanten van het land gehaald. Wat kan je met een tractor en het goede werktuig erachter veel werk verzetten! De triltandcultivator blijkt een perfecte hark om planten resten van het land te trekken. Ik deed nu in 1 uur waar ik anders een hele dag mee bezig zou zijn! Er ligt nu een groot stuk grond klaar om ingezaaid te worden met winterrogge.

De tomatenplanten zijn klaar. Er rijpen nu geen rode tomaten meer af. Tijd om ze op te ruimen. Ik ga de grond in de tunnelkas bemesten, omspitten en inzaaien met winterpostelein. Dus als je nog groene tomaten wilt voor een chutney of curry, leef je uit!

Voor diegene die een sanitaire stop op de tuin willen maken. Er staat links naast de moestuin een toilet. Inclusief toiletpapier.

 

 

Te oogsten:

Pompoen: Butternut. Liggen achter de knolselderij. Pompoen uitzoeken met een egaal bruine kleur. Die zijn rijp. Oogsten door steeltje door te knippen of snijden. 1 per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achter de chinese kool. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. De bladeren hebben gaatjes door de rupsen. Die hebben ook poepjes op de bladeren gelegd. Kan geen kwaad. Wel goed wassen! Ongeveer 500 gram per volwassene.

Groenlof: Staat achter de venkel. Achteraan links van de pastinaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. Je kan er prima stamppot mee maken! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Venkel: Staat vooraan, beetje rechts. Vanaf vooraan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag dit op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 250 gram per volwassene. Als je het blad eraan laat zitten weegt het ongeveer het dubbele.

Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

Bospeentjes: Staat vlak bij de pomp, ietsje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Bietjes.  Staan rechts naast de venkel. Bij bordje "bietjes" naar achteren lopen en aan het eind van het bietenbed oogsten Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 1 per volwassene.

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Rucola: Staat helemaal rechts op de tuin, voor de raapstelen en links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Oogsten door bosje voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.


Voor de liefhebber

Tomaatjes. In de tunnelkas. De tomatenplanten lopen op hun einde. Ga ze opruimen Van de groene tomaatjes kan je bv chutney of een curry maken. Daar mag je zeker wel tot een kilo van pakken.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Je gebruikt daarom alleen de bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm, lavas en stengelvenkelzaadjes. Ze staan langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.


Groet,  Jan-Jaap Scholten