Wie zaait, zal oogsten. Een zak met 25 kg graan. Een zaaibak en zaaien maar. Met de hand. Het stuk land was nu zo breed dat ik lekker breedwerpig kon zaaien. Heerlijk. Ik bedenk me dat ik dit op de landbouw-school geleerd heb. Eigenlijk wel bijzonder. Maar het was ook een bijzondere landbouw-school. De tropische! Vandaar dus. Op de facebookpagina van Zelfoogsttuin de Nieuwe Akker staat een mooi en leuk filmpje van het rogge zaaien!

2015 10 22 tunnelkas leegIn de tunnelkas zijn de tomatenplanten weggehaald.

Ik heb vervolgens gemest met de biologische rundermest van boer Berry www.kleinswormink.nl) en natuurlijk lava-poeder als aanvullende bemesting. Vorig jaar waren een vriend en ik een hele dag bezig met de mest omspitten. Vriend is net vader geworden en heeft ook eigen bedrijf en ik had geen zin om 2 dagen te gaan spitten. Dus heb ik gevraagd of ik de tuinfrees van Harm (www.hetbouwhuis.net) mocht lenen. Yes! Ik was in een half uurtje klaar. Ik was meer tijd kwijt met het regelen van het transport! De volgende stap wordt het zaaien van winterpostelein in de tunnelkas.

Verder zijn de kerngroep(een drietal leden) en ik druk bezig met het de toekomst van de Nieuwe Akker op de lange termijn. De Nieuwe Akker heeft nog een pachtcontract voor 2,5 jaar voor de huidige lokatie. Maar op tijd onderzoeken waar de mogelijkheden zitten voor de lange termijn is verstandig. Op het moment zijn we in een verkennend gesprek met Ijssellandschap.


Te oogsten:

Spruiten: Staan helemaal links op de tuin. De onderste spruiten worden al dik. Dus die kunnen we vast beginnen te oogsten. Struik met dikke spruiten zoeken en de dikste van de stengel afbreken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Andijvie: Staat vlak bij de pomp vooraan. Oogsten door krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Chinese kool: Staat links van het gaas. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achter de chinese kool. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. De bladeren hebben gaatjes door de rupsen. Die hebben ook poepjes op de bladeren gelegd. Kan geen kwaad. Wel goed wassen! Ongeveer 500 gram per volwassene.

Groenlof: Staat achter de venkel. Achteraan links van de pastinaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. Je kan er prima stamppot mee maken! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

Bospeen: Staat vlak bij de pomp, ietsje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).


Voor de liefhebber

Bietjes. Bij de knolselderij helemaal naar achteren lopen en dan links aanhouden. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. 1 per volwassene.

Butternut-pompoen. Liggen achter de knolselderij. Pompoen uitzoeken met een egaal bruine kleur. Die zijn rijp. Oogsten door steeltje door te knippen of snijden. 1 per volwassene.

Rucola: Staat voor de raapstelen, links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Oogsten zoals de raapstelen. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Je gebruikt daarom alleen de bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm.  Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.

 
Jan-Jaap Scholten