Wat fijn om weer droog weer te hebben. En af en toe een heerlijk zonnetje erbij. De boer die altijd de weilanden van de Nieuwe Akker maait, greep ook gelijk zijn kans. De laatste snede van dit jaar is er weer af. In de tunnelkas is veldsla en winterpostelein gezaaid. Altijd weer spannend hoe het opkomt. Over 2 weken weten we het. Aankomend weekend is het Halloween. Pompoenen tijd. We raken aardig door de butternut-pompoenen heen en aangezien we nog veel oranje pompoenen hebben, mogen deze ook weer meegenomen worden.
Nu er nog geen vorst van betekenis is, wil ik graag dat we zoveel mogelijk de vorstgevoelige groenten opeten. Dat betekent dat we voor sommige groenten nog even geduld moeten hebben. Wortel, zowel de bospeen als de winterwortel kunnen niet tegen de vorst. Pastinaak wel, die kan rustig tot maart op het land blijven. Dus deze week nog even de bospeen en dan verder met de winterwortel. Ik zit er wel over te denken om, als het gaat vriezen, de winterwortel met een isolerende laag van blad af te dekken. Chinese kool, groenlof, knolselderij, snijbiet, N.Z. Spinazie en rode bieten kunnen ook niet tegen de vorst. Wist je dat je knolselderij ook goed kan bakken? In plakken van ongeveer een 1 cm dik. Beide kanten op laag vuur even bakken. Als je er met een vork in kan prikken is het gaar. Op het laatst, plak kaas erover en laten smelten en serveren. Lekker! Deze week dan toch maar de rode kool erbij. Variatie is ook belangrijk.
Op de parkeerplaats staat een kruiwagen. Die kan je gebruiken om de groenten van de tuin naar de parkeerplaats te vervoeren. Voor diegene die een sanitaire stop op de tuin willen maken. Er staat links naast de moestuin een toilet. Inclusief toiletpapier.
Te oogsten:
Rode kool: Staat beetje naar links, op het kool perceel. Oogsten door steel onder de kool door te knippen/snijden. 1 kleinere per volwassene.
Bospeen: Staat vlak bij de pomp, ietsje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).
Pompoen: Oranje Hokaido. Liggen bij de schommel onder het groene afdakje. 1 kleine per volwassene. Plus 2 extra om thuis voorraad aan te leggen.
Bietjes. Staat enigszins naar rechts. Bij bordje naar achteren lopen en dan na 30 meter van achteren beginnen met oogsten. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Chinese kool: Staat links van het gaas. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.
Palmkool: Staat op linker gedeelte, achter de chinese kool. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. De bladeren hebben gaatjes door de rupsen. Die hebben ook poepjes op de bladeren gelegd. Kan geen kwaad. Wel goed wassen! Ongeveer 500 gram per volwassene.
Groenlof: Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. Je kan er prima stamppot mee maken! De groente kan goed bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.
Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort
Voor de liefhebber
Andijvie: Staat vlak bij de pomp vooraan. Oogsten door krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.
Rucola: Staat voor de raapstelen, links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Oogsten zoals de raapstelen. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.
Spruiten: De onderste spruiten worden al dik. Dus die kunnen we vast beginnen te oogsten. De kleinere spruiten laten zitten, want die groeien nog dikker! Struik met dikke spruiten zoeken en de allerdiksten van de stengel afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.
Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.
Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Je gebruikt daarom alleen de bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer.
Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.
Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.
Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!