2015 11 06 slakropjesHeerlijk dat zachte weer met af en toe een zonnetje erbij. En droog! Heb zelfs weer geschoffeld. De buiten gezaaide winterpostelein doet het goed en ik kon nog mooi tussen de rijen schoffelen. De laatste slateelt was een gokje. En ondanks het relatief koude weer van de laatste tijd, toch nog kleine slakropjes. Mede dank zij het "warmtedoek" wat er over lag.

Dus die gaan we nu ook oogsten. Met de spruiten stoppen we nu even, want die zijn ook voor in de winter bedoeld. De meeste grote zijn eraf geplukt, en dan kunnen de kleinere nog wat dikker groeien. Het was een goed jaar voor de koolsoorten. Regelmatig water daar houden zij van. Ze zijn mede hierdoor ook sneller volgroeid. Wat niet handig is voor mijn planning. Ga volgend jaar nog wat later zaaien. Gelukkig heb ik de 2e lichting boerenkool laat gezaaid. Die staat er nu nog mooi en fris op. De eerste zaaiing boerenkool, staat al weken klaar om geoogst te worden. De onderste bladeren "slijten" al. Dus we gaan nu ook maar een keertje boerenkool oogsten. Ook met de savooie kolen gaan we verder. Die zijn ook al een tijdje klaar en doordat het te vaak regende bleef het ook steeds te vochtig op en rond de planten. Hierdoor zijn sommigen wat aangetast. Ik heb het laatste pompoenenveldje waar de butternut's groeiden ook opgeruimd. Met hulp van de tractor een fluitje van een cent. En natuurlijk weer winterrogge als bodembedekker ingezaaid. De eerder gezaaide rogge op het grote stuk komt al mooi op!

2015 11 06 hersttrekkerWe gaan nu echt een ander seizoen in. De bladeren vallen in grote getalen. Kijk maar. We hebben een herfsttrekker! Gelukkig mag hij straks de stalling in.

 

Witlof

Vorige ledenvergadering hebben we afgesproken om ook witlof te gaan telen. Dit naar aanleiding van een aantal Belgische zelfoogsttuinen, waar ze dit ook doen. Witlof krijg je door de witlofplant te telen. Die uit te graven. Blad eraf snijden.

En wat dan weer op de wortel uitloopt is de witlof. Ik teel de witlof pennen, waarna we dan thuis in een grote emmer of een diepe bak de witlof kunnen gaan trekken. Zie verder op de oogstlijst bij "Voor de liefhebbers"

 

 

Te oogsten:

Kropsla: Het ras is Twellose gele. Staat vanaf de pomp gezien, een beetje rechtdoor het land op, Het zijn kleine malse kropjes. Oogsten door met mesje krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Boerenkool: Alleen oogsten van de eerste teelt boerenkool! Dus niet van die achter het draad svp. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Savooie kool: Staat links vooraan. Er staan 2 soorten. Achteraan de gele savooie kool. Oogsten door de stronk onder de kool door te knippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 kleinere per volwassene. 1 grote bij meer persoonshuishouden.

Wortel (winter): Staat vlak bij de pomp, ietsje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Pompoen: Oranje Hokaido. Liggen bij de schommel onder het groene afdakje. 1 kleine per volwassene. Plus 2 extra om thuis voorraad aan te leggen.

Bietjes. Staat enigszins naar rechts. Bij bordje naar achteren lopen en dan na 30 meter van achteren beginnen met oogsten. Dikke uitzoeken en loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat links van het gaas. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort.

 

Voor de liefhebber

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond.  Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Ongeveer 10 per volwassene.

2015 11 06 witlofThuis doen; Intafelen: In een plastic bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Groenlof: Staat achter de venkel. Achteraan links van de pastinaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen. De plant is familie van de witlof. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in. Je kan er prima stamppot mee maken! De groente kan goed bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Rucola: Staat links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Er staat nog een beetje. Oogsten door wat af te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Heeft flink last van “roest” De niet aangetaste binnenste stengels zijn nog goed te gebruiken. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Je gebruikt daarom alleen de bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail. Jan-Jaap Scholten