Na al die regen is het niet onverstandig om je laarzen aan te trekken, als je gaat oogsten. Gelukkig, nu ik dit schrijf, ook een droge zonnige dag. Kan het land een beetje opdrogen. Mijn werkzaamheden op de tuin zijn rustig. Het een en ander opruimen. Onkruid bestrijden in de tunnelkas. En de parkeerplaats en paden begaanbaar houden. Ga nog een kuubje houtsnippers regelen.

Binnenwerk heb ik des te meer. CSA-conferentie organiseren. Aan de toekomst van de Nieuwe Akker werken, De mechanisatie verder ontwikkelen. Ook de administratie moet op orde gebracht worden. Zodat ik op de jaarvergadering kan laten zien wat er met jullie geld is gebeurd. Op de jaarvergadering wordt het afgelopen seizoen geevalueerd. En kijken we wat we willen vasthouden en wat we willen veranderen. Ik wil dit keer een wat dynamischer bijeenkomst. Minder plenair, we gaan niet alle teelten meer langs. En meer actief, meer input van de leden. Over 2 jaar stopt het pachtcontract op de huidige lokatie. Hoe stellen we de toekomst van de Nieuwe Akker veilig? Ben daar natuurlijk samen met de kerngroep al mee bezig, maar de inbreng van alle leden is belangrijk.

Dus zet in je agenda; de Jaarvergadering van de Nieuwe Akker is op dinsdagavond van 19.30-22.00 uur op 12 januari. Lokatie; De Groene Golf, Gooierstraat 9 te Deventer.

2015 11 26 nieuwzeelandse spinazieHet heeft nu zo hard gevroren dat het klaar is met de Nieuw Zeelandse spinazie. Ik heb even geteld hoeveel weken we hiervan hebben kunnen oogsten. Maar liefst 20 weken! Een dankbare groenten om te telen. Het kost een beetje moeite om de plantjes op te kweken, maar als ze op het land eenmaal aangeslagen zijn, hoef je aleen maar het onkruid weg te houden, totdat ze de bodem helemaal bedekken. Dus met dank aan ontdekkingsreiziger Thomas Cook, die de zaden naar Europa gebracht heeft.

Ik heb nog een kleine voorraad oranje pompoenen. Leden en proefabonnementhouders, die nog geen of nauwelijks pompoenen hebben gehad, en nog wat willen hebben, kunnen mij een mailtje sturen. Dan leg ik die klaar op de tuin.

CSA-conferentie

Voor diegene die geïnteresseerd zijn in de CSA-conferentie van 12 en 13 december aanstaande, verwijs ik naar de website van de BD-vereniging. www.bdvereniging.nl Via deze link kan je je ook aanmelden.

Witlof

Voor diegene die graag witlof trekken. Ik heb een goede link naar een website gekregen die dit heel duidelijk uitlegt; Zelf witlof trekken Op voorgenoemde website wordt het gebruik van potgrond aanbevolen. Met gewone tuingrond kan het ook hoor! Ik ben er achter gekomen dat de witlof die wij hebben, niet zelf-sluitend is. Dat betekent dat je zonder afdekgrond, geen gesloten witlofkropjes krijgt. Vind ik zelf niet zo'n probleem. De open witlof smaakt hetzelfde; lekker! Zal aan de Belgen vragen welk ras zij gebruiken. Zodat we volgend jaar wel zelf-sluitende witlof kunnen telen.


Te oogsten:

Winterpostelein: Een bladgroente. Goed te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, rechtdoor.  Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram/volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Voorraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Wortel (winter): Staat vlak bij de pomp, ietsje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber

Veldsla: Staat helemaal rechts. Links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof: Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Chinese kool: Staat rechts van de boerenkool. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste aangetaste verwijderen. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo.

Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Savooie kool: Staat links van de boerenkool. Veel zijn opengebarsten. Achteraan de gele savooie kool. Oogsten door de stronk onder de kool door te knippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 kleinere per volwassene. 1 grote bij meer persoonshuishouden. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Er staat nog een beetje. Oogsten door wat af te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Heeft flink last van “roest” De niet aangetaste binnenste stengels zijn nog goed te gebruiken. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.


Jan-Jaap Scholten