2015 12 houtsnippersNovember was een natte maand. Is op de tuin ook wel te merken. Ik kan met houtsnippers op de modderige paden wel wat verbetering brengen, maar je merkt dat, dat ook z'n beperkingen heeft. Wat zal het fijn zijn als we een definitieve lokatie voor de Nieuwe Akker hebben. Dan kunnen we ook een definitieve verharding aanleggen. Bijvoorbeeld fijn puin op de parkeerplaats. Overigens je kan gerust parkeren op de snippers op de parkeerplaats. Het lijkt minder betrouwbaar dan dat het is. Maar door de snippers hebben de banden genoeg grip.

Vorig jaar heb ik rond deze tijd een aantal takken van de zwarte bes gestekt. Ik had ze op de kruidentuin in de grond gestoken. Als het dan goed gaat, komen er vanzelf wortels aan. Nu is het de tijd om ze uit te planten. Dus heb ik de stekken uit gegraven. En ja hoor, er zijn veel wortels ontstaan. Mooi kadootje van moeder natuur. Ik heb de stekken naast de rode bessenstruiken uitgeplant.

2015 12 zwarte bes stekIn verband met de jaarvergadering ben ik overzichten aan het maken. Ik heb nu ook weer uitgezocht wat het kost als je de te oogsten producten in de winkel koopt. Ik heb verspreid over het oogstseizoen 4 steekproeven genomen. Oogstweek nr. 25, nr.35, nr 45 en nr. 3(vorig jaar). Als je alles oogst wat er op de oogstlijst staat, kom ik gemiddeld uit op € 20,72 per week per volwassene. Echter als je met het hele huishouden lid bent, en je oogst de hele lijst, is het te veel. Dat krijg je niet op. Dus je kiest, welke groenten je voorkeur heeft en oogst alleen dat. Ik ga dan uit van 7 groenten, plus wat extra's zoals een kruid, tomaatjes of kleinfruit. Als ik daar van uit ga krijg je een andere prijs. Namenlijk € 14.95. Dit is bij benadering, maar het zal niet veel meer dan een euro meer of minder zijn. Je betaald nu € 5,25 per week( €210 : 40 weken). Dus als je alles oogst heb je over een jaar een voordeel van 40 weken x € 20,72 = € 828,80 – € 210,00 = € 618,80. Echter reeler zou 40 x € 14.95 zijn. Dus € 598,00 – € 210,00 = € 388.00 En stel je bent een mooi weer oogster of je komt er niet altijd aan toe, dan nog is het zeer lonend. Stel je oogst maar 30 weken. Dan is je voordeel respectievelijk € 411,60 en € 238,50 per volwassene. Blijft dus heel voordelig. Als je een gezin hebt van 2 volwassenen en 2 kinderen tussen de 8-12 jaar, en je oogst minimaal 30 keer, levert zelf oogsten al € 700,00 op! Indrukwekkende getallen. En er zit ook wat verschil in, afhankelijk van hoe je oogst. Hier ben ik beleid op aan het maken. Op de CSA-conferentie ga ik kijken hoe andere zelfoogsttuinen dit doen. Op de jaarvergadering wil ik dit en andere belangrijke punten graag met je bespreken. Dus zet in je agenda:

Jaarvergadering van de Nieuwe Akker, dinsdagavond van 19.30-22.00 uur op 12 januari. Lokatie: De Groene Golf, Gooierstraat 9 te Deventer. Graag even een mailtje, app of sms sturen als je van plan bent om te komen. Dan weet ik hoe groot de te huren ruimte moet zijn.

Te oogsten:

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein: Een bladgroente. Goed te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, rechtdoor.  Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram/volwassene.

Groenlof: Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Kan je goed ook goed stampot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Wortel (winter): Staat vlak bij de pomp, ietsje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode kool: Staat links van de boerenkool. Ziet er soms onsmakelijk uit. Echter wanneer je de slechte bladeren eraf haalt, zit er meestal een mooie kool onder. Oogsten door steel onder de kool door te knippen/snijden. Zolang de voorraad strekt.

Chinese kool: Staat rechts van de boerenkool. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste aangetaste verwijderen. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo.

Thuis doen; Intafelen: Heb in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het ook heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Savooie kool: Staat links van de boerenkool. Veel zijn opengebarsten. Achteraan de gele savooie kool. Oogsten door de stronk onder de kool door te knippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 kleinere per volwassene. 1 grote bij meer persoonshuishouden. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Er staat nog een beetje. Oogsten door wat af te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Heeft flink last van “roest” De niet aangetaste binnenste stengels zijn nog goed te gebruiken. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon  of e-mail.

Jan-Jaap Scholten