Transitie

De urgentie om anders te handelen, wordt de laatste tijd steeds duidelijker. Het klimaat wordt grilliger; te vaak te vochtig, te hoge temperaturen. Het huidige economische systeem loopt vast, we moeten nog duurzamer. Gelukkig zie ik steeds meer mensen beseffen dat het anders moet en anders kan! We gaan in transitie! Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mensen zijn gewoonte dieren. Veranderen is moeilijk. Ik merk bij mijzelf dat dat langzaam gaat. Ben nu wel apetrots dat ik mijn eerste 2 zonnepanelen heb gekocht. Het is een kwestie van doen. Voor onszelf, voor onze kinderen en hun kinderen. Om je te helpen om in transitie te gaan heb ik een kadootje voor je.

2015 12 24 muziekEGON KRACHT & NOORTJE BRAAT: "HET ZAL EENS TIJD WORDEN"
In theater Bouwkunde te Deventer op vrijdag 8 januari, 20:30 uur

Het zal eens tijd worden! – dus wat nu? – Een muziektheater verhandeling over transitie. Over hoe we teren op de aarde. Hoe we vastzitten in allerlei conditioneringen. Over wat we kunnen leren en wat we kunnen doen.Contrabas, viool, basgitaar, piano, stem. De nieuwe weg wordt bezongen, besproken en bespeeld. Want we zijn machtig en rijk, niet nietig en klein. Een lemen huis en een wereld zonder geld: idealisme of Utopia? De mens heeft eigenlijk al bewezen dat het kan. Maar wat als de een verder wil gaan dan de ander? Waar ligt de nieuwe grens? Noortje Braat en Egon kracht bouwen een zelfvoorzienend huis van restmaterialen en laten zien dat het anders kan, ter voorbereiding van een nieuwe tijd.Egon kent u al muzikaal partner van Maarten van Roozendaal. Of van zijn eigen ensemble The Troupe waarmee hij sinds 1996 muziekvoorstellingen naar de theaters brengt. Noortje heeft haar sporen als zangeres, violiste, componiste en Librettiste verdient in de Nederlandse muziektheaterwereld. Prijzen: Normaal € 16,00, Vrienden € 14,50, CJP/student € 14,50

Een vriendin van mij; Sanne, werkt bij theater Bouwkunde. Met haar heb ik de volgende deal gemaakt. Het tweede kaartje is gratis! Dan kaarten bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.En mocht je graag willen en geen 2e persoon hebben die mee wil? Dan wil ik wel; delen we de korting van € 16,00!

2015 12 24 tunnelkasWerken kan ook leuk zijn! Mijn zoon is 13. Langzaam, maar zeker ontdekt hij, dat z'n vader op de tuin helpen wat oplevert. Hij bood voor een wederdienst een uur helpen op de tuin aan. Dus gingen wij onkruid wieden tussen de winterpostelein in de tunnelkas. Half uurtje wieden, pauze, weer half uurtje wieden. “Ik vind dit werk niet vervelend” zei hij in het begin. Tijdens het wieden kan je gezellig praten. Na ruim een uur was het klaar.
En zagen de rijen postelein er schoon en mooi uit. Daar werden we blij van, en trots!

Mededelingen

  • Vaste plek voor de Nieuwe Akker. De gesprekken en plannen over een vaste locatie voor de Nieuwe Akker zijn volop gaande. Op de ledenvergadering zal hier uitgebreid op ingegaan worden. Jullie bijdrage hierin is zeer belangrijk. De ledenvergadering van de Nieuwe Akker is op dinsdagavond van 19.45-22.00 uur op 12 januari. Locatie: De Groene Golf, Gooierstraat 9 te Deventer. Tot nu toe hebben zich 10 leden opgegeven. Graag even een mailtje, appje of sms'je sturen als je van plan bent om te komen. Ik moet nu gaan doorgeven hoe groot de te huren ruimte moet zijn.
  • Parkeerplaats Ik ga een grote rubberen mat op de houtsnippers leggen. Eens kijken of dat soelaas biedt.
  • Lokaal geteelde spelt bij biologische collega-teler. Meel te verkrijgen in de boerderij winkel van www.tuinderijhaverkamp.nl. Spelt volkoren; € 1,70/kg. Grotere hoeveelheden goedkoper. Hier kan je ook brood kopen.
  • Groenten Er is nu veldsla te oogsten. Volgende week ook winterpostelein.

Te oogsten:

Aardpeer: Ligt klaar in een kist onder het afdakje. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Spruiten: Staat helemaal links op de tuin. De kleinere spruiten laten zitten, want die groeien nog dikker! Struik met dikke spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool: Onderste mooie bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Knolselderij: Staat naar rechts. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Graag alles, ook de kleintjes oogsten. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Prei weer afdekken met het gaasdoek. De hazen vinden de prei namelijk ook lekker!

Groenlof: Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Geschikt voor salade met fruit. Ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Wortel (winter): Staat vanaf de pomp gezien, ietsje naar rechts. De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Veldsla: Het is nog klein, maar vanwege de kerst oogsten we toch. Staat rechts van de groenlof, achteraan. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achter de Chinese kool. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo.

Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Ik wens je een hele fijne kerst!

Jan-Jaap