Ik schrijf dit nog in de laatste dagen van het oude jaar. Dagen waarin ik het afgelopen jaar op een rijtje zet. Hoe heeft de Nieuwe Akker het financieel gedaan? Hoe zijn de teelten gegaan. Met hoeveel leden gaan we het nieuwe jaar in? Wel, de Nieuwe Akker groeit gestaag door. We zitten nu op 92 leden. Een lichte groei ten opzichte van vorig jaar.

2015 12 31 triltandcultivatorEn ik ben natuurlijk ook veel bezig met de voorbereidingen van het komend seizoen. Omdat en opdat de Nieuwe Akker groter wordt, is de ontwikkeling van mechanisatie belangrijk. Dan hoef ik minder met de hand te doen, waardoor ik de vrijkomende tijd en energie in de verdere groei en ontwikkeling van de tuin kan stoppen. Het eerste aangepaste landbouwerktuig is al af! Een op maat gemaakte triltandcultivator met in hoogte verstelbare verkruimelrol erachter. Kan haast niet wachten om het uit te proberen.

Een andere wens is een grotere tunnelkas. Kunnen we ook paprika's en aubergine's gaan telen! Deze en andere plannen worden besproken op de ledenvergadering op 12 januari.

Ik hoop dat we er samen weer een groeizaam en vruchtbaar nieuwjaar van kunnen maken!


2015 12 31 rubber mat

Parkeerplaats Op de parkeerplaats ligt nu een grote dikke rubberenmat. Een hele verbetering! Als je met je aandrijfwielen op de rubberenmat blijft, door bijvoorbeeld, zoals op de foto, achteruit in te parkeren, rijd je gemakkelijk weer weg. Je kan nu ook goed de grote parkeerplek op het gras op- en afrijden!

Kerstboom Voor diegene die hun kerstboom(met kluit) aan de Nieuwe Akker willen geven; wanneer je hem uit huis wil doen, weer rustig laten aklimatiseren. Je mag hem zelf naar de Nieuwe Akker brengen, maar ik wil hem ook wel ophalen. Dan even een afspraak met mij maken.

Groenten We stoppen even met spruiten en veldsla oogsten. Dan kunnen die wat groter groeien. We beginnen met de winterpostelein in de tunnelkas.


Te oogsten:

Winterpostelein; We oogsten in de tunnelkas. Vooraan beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Boerenkool: Mooie bladeren oogsten. De kleinere nog wat laten groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Graag alles, ook de kleintjes oogsten. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Prei weer afdekken met het gaasdoek. De hazen vinden de prei namelijk ook lekker!

Aardpeer: Ligt klaar in een kist onder het afdakje. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Wortel (winter): Staat vanaf de pomp gezien, ietsje naar rechts. Graag vooraan oogsten. De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber

Groenlof: Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Geschikt voor salade met fruit. Ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.