Ledenvergadering  Het wordt een actieve ledenvergadering aanstaande dinsdag. Ik zet jullie aan het werk!. Er hebben zich tot nu toe 26 leden opgegeven. Als je alsnog wilt gaan, kan dat. Voor de volledigheid nog een keer; dinsdagavond 12 januari van 19.30-22.00 uur. Lokatie: De Groene Golf, Gooierstraat 9 te Deventer.

Kerstbomen Erg leuk om jullie kerstbomen op de Nieuwe Akker te planten. En een mooi idee dat zo'n boompje een tweede leven krijgt. Ik heb er inmiddels een stuk of 12 geplant. Als je thuis nog een boompje hebt? Ik haal het graag op!

2016 01 07 kerstbomen bij tunnelkas

Nachtvorst Er was nachtvorst voorspeld. Ik was aan het eind van de dinsdagmiddag op de tuin aan het werk en kon het me niet voorstellen dat het zou gaan vriezen. Het was vochtig en erg bewolkt. Dan vriest het meestal niet. Maar ik dacht; laat ik toch maar voor de zekerheid de snijbiet afdekken. En de winterwortel redt het wel. Nou het heeft toch harder gevroren dan gedacht en ik hoop dat de winterwortel er goed doorkomt. Wordt vervolgd.

Pompoen Ik heb nog wat pompoenen. Voor de liefhebber. Leg ik klaar in de caravan, ivm de vorst.

De regel is dat je alleen oogst wat op de lijst staat en waar een bordje bij staat. Die regel is er niet voor niets. Om een voorbeeld te geven. In de kruidentuin staat een rozemarijn struikje. Daar kan nog niet van geoogst worden. Want als 50 leden dat doen, dan is het in 1 week wel klaar met het struikje. Het moet eerst nog groeien en als het dan ook de kans krijgt om te groeien, kunnen we er allemaal van oogsten! Als je toch bij iets denkt van; ik wil dit graag oogsten en waarom zou dat niet kunnen? Je mag het me altijd vragen. Wie weet had ik het nog niet gezien!

Te oogsten:

Spruiten: Staat helemaal links op de tuin. De kleinere spruiten laten zitten, want die groeien nog dikker! Struik met dikke spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; We oogsten in de tunnelkas. Vooraan beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Boerenkool: Mooie bladeren oogsten. De kleinere nog wat laten groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Graag alles, ook de kleintjes oogsten. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Prei weer afdekken met het gaasdoek. De hazen vinden de prei namelijk ook lekker!

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Wortel (winter): Staat vanaf de pomp gezien, ietsje naar rechts. Graag vooraan oogsten. De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 350 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Pompoen: Als je thuis niet meer op voorraad hebt, mag je een pompoen uit de caravan pakken. Een kleintje voor een 1 persoonshuishouding. Een grotere voor een meer persoonshuishouding. Zolang de voorraad strekt

Aardpeer: Ligt klaar in een kist onder het afdakje. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo.

Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Groenlof: Is bijna op. Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Geschikt voor salade met fruit. Ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie en /of snijselderij Is bijna op. Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.


Jan-Jaap Scholten