1000kg lavapoederWoensdagochtend sta je op het natuurijs. De maandag daarop zit ik in mijn T-shirtje in de zon en lijkt het wel voorjaar. In ieder geval was het goed weer om 1000 kg lavapoeder bij tuinder Jopie Duinhouwer op te halen. Ik mocht meeliften op een grote bestelling lava van hem. Hoef ik geen vrachtwagentransport te

betalen! Heb zelf een tractor, maar moest nog wel een wagen voor achter de tractor regelen. Harm van http://hetbouwhuis.net was zo aardig om zijn nog bijna nieuwe kar uit te lenen. Harm doet aan groenten en kunst. Kijk maar eens op de website. De lava wordt gebruikt als aanvullende bemesting voor de groenten en andere planten op de tuin. Aanstaande vrijdag is er een volgend groot transport. Dan ga ik de tunnelkas uit Brabant ophalen. Wordt vervolgd. In de jaarvergadering heb ik het over de “bemensing” van de Nieuwe Akker gehad. Welke mensen zijn kwa inspanning betrokken bij werkzaamheden tbv de Nieuwe Akker. In het verslag kan je zien; dat zijn er heel wat! Vorig jaar heeft er iemand gedurende een aantal weken in het hoogseizoen mij geholpen in ruil voor oogstaandelen. Ik vond dit een mooie ruil. Dus als je het misschien wat lijkt om in het hoogseizoen met mij een paar uurtjes in de week op het land te werken, in ruil voor een jaar lang groenten, dan nodig ik je uit om contact met me op te nemen. En een onderbreking voor een korte vakantie is geen probleem. Mocht je iemand anders weten voor wie dit wat zou kunnen zijn, dan hoor ik dat graag!

2016 01 28 witlofIk heb voordat het hard begon te vriezen nog wat witlof-pennen opgezet. En nu zie ik dat er wel mooie witlof stronken ontstaan. In 2 weken tijd! En toen ik dit zag, klonk er een echo van een Belgische boer die ik op de CSA-conferentie gesproken heb; “Witlofpennen hebben eigenlijk koude nodig!” Dus dat klopt inderdaad. Er is vorst overheen gegaan! Een enorm verschil met de pennen die ik in november heb opgezet. En volgens mij hebben de witlofpennen op de tuin de strenge vorst overleeft. Er staat nog een half bed. Dus ik zou zeggen; Leef je uit!

Ik had al bedacht dat ik bij (nieuwe) leden aandacht aan het oogsten moet geven. Dus hoe je oogst. Ik werd daar afgelopen dagen in bevestigd. Van de prei werd soms wel heel veel groen blad afgesneden. Je kan al het mooie groene blad van de prei opeten! Als er dan iemand er nog zoveel afsnijdt, met licht gele prei in de kern, dat ik daar thuis nog prima een maaltijd prei mee kan roerbakken, moet ik dat hier even kwijt. Gelukkig betreft dit enkelingen, maar toch. Bij de veldsla zie ik een ander verschijnsel. Dat het wordt geoogst alsof het winterpostelein is; Het wordt hoog afgesneden, met als resultaat dat het grootste gedeelte van het plantje achter blijft. En het is al zo'n klein plantje. Veldsla groeit niet zoals postelein weer terug, dus je oogst het hele plantje door onder het plantje het worteltje door te snijden. Als er iemand graag uitleg bij het oogsten wil, dan kom ik dat graag geven. Of als je wilt zien hoe je schorseneren oogst. Of hoe je nog kunt zien, waar de pastinaken in de grond zitten? Ik oogst met genoegen samen met jou. Maak maar een afspraak met me.

Ik heb nog wat pompoenen. En er komt voorlopig geen vorst. Dus ik zal die ook op de tuin neerzetten. Kreeg op de tuin te horen dat je ook lekkere cake met aardperen kunt maken. Beetje het idee zoals bij worteltjestaart. Dat ken ik en is erg lekker. Dus bij deze deel ik het recept. Zie bijlage.


Te oogsten:

Veldsla: In de tunnelkas. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje onder het hele plantje door te snijden. Svp vanaf vooraan oogsten en alleen daar lopen waar al geoogst is! Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Wortel (winter): Staat klaar in kist in tunnelkas. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Aardpeer: Ligt klaar in een kist in de tunnelkas. Ongeveer 250 gram per volwassene. Recept cake; zie bijlage

Boerenkool: Je mag nu ook een hele top oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pompoen: Als je thuis niet meer op voorraad hebt, mag je een pompoen uit de caravan pakken. Een kleintje voor een 1 persoonshuishouding. Een grotere voor een meer persoonshuishouding. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan helemaal links op de tuin. Zijn bijna op. Er zijn alleen nog kleinere spruiten. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein; We oogsten in de tunnelkas. Vooraan beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 van vorig jaar een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt.

In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof: Er staat een kistje in de caravan. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon of e-mail.


Jan-Jaap Scholten