2016 02 04 tractortunnel 2Langzaam maar zeker nadert het einde van de oogstcyclus. De meeste vruchten zijn geplukt. We hebben inmiddels 40 weken geoogst. Een aantal groenten zijn er echter nog volop. Zoals winterwortel. Ik zal die in wat grotere hoeveelheden op de tuin klaarzetten. Het begin van het nieuwe seizoen nadert alweer. Ik ben dan ook alweer volop bezig met de voorbereidingen. Zo ben ik een soort van schuur voor de tractor aan het bouwen. Er waren nog wat tunnelkasbogen over. Opzetten die handel en een groot zeildoek erover. Heeft de tractor het komend seizoen een droog plekje! Vorige week heb ik een grote tunnelkas uit Brabant opgehaald. Het was een nogal zwaar vrachtje. Gelukkig had ik een zeer ervaren allround chauffeur: mijn buurvrouw. We zijn zonder brokken in Schalkhaar gekomen. 2016 02 04 tractortunnel 1

En nu ligt er een groot bouwpakket in het weiland. Ik kon de materialen goedkoop krijgen. Mede doordat er geen originele grondankers bij zaten. Die moet ik nu gaan aanpassen. Voor ideeën en uitvoering van dit soort klussen, werk ik steeds meer samen met de creatief-technische werkplaats “Het ei van Jorik”.  Van Jorik Barteling (www.fresh-art.nl). Erg prettig!

 

 


Te oogsten:

Boerenkool: Je mag nu ook een hele top oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Veldsla: In de tunnelkas. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje onder het hele plantje door te snijden. Svp vanaf vooraan oogsten en alleen daar lopen waar al geoogst is! Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Wortel (winter): Staat klaar in een kist in de tunnelkas. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aardpeer: Ligt klaar in een kist in de tunnelkas. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 350 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan helemaal links op de tuin. Zijn bijna op. Er zijn alleen nog kleinere spruiten. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein; We oogsten in de tunnelkas. Vooraan of vanaf achter in de kas beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo.  Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.


Jan-Jaap Scholten