2016 02 18 wilgentakkenKan me niet herinneren dat ik een winter lang zoveel te doen heb. Heb veel plannen en wil ook veel. Misschien te veel. Tja, soms moet je keuzes maken. Valt niet mee als je zoveel leuk vindt. Iets wat ik in ieder geval ga doen is een grote tunnelkas bouwen. Er is afgelopen jaar een akker verderop een woonwijk gebouwd. Inmiddels wonen de mensen er en toen de mais er af was, keken we elkaar aan. Aangezien zo'n grote tunnelkas behoorlijk kan opvallen in het landschap, heb ik voorbereidingen getroffen om de kas wat uit het zicht te halen. In de buurt groeien knotwilgen en als je in de winter een wilgenteen in de grond stopt heb je grote kans dat het wortel schiet en viola je hebt een boom! Dus heb ik op de zichtlijn tussen kas en woonwijk een twintigtal grote wilgentenen geplant. Dan kan ik in ieder geval laten zien, dat ik van goede wil ben en ook rekening met een ander houdt.

2016 02 18 bodembewerkerEen ander belangrijke activiteit is de teelt-mechanisatie van de tuinderij. Ik heb samen met Harry een multifunctionele bodembewerker gemaakt. Het was een ouderwetse triltand-cultivator. Afgelopen zomer heb ik de verkruimelrollen gedemonteerd en de zijkanten van het apparaat eraf geslepen. Zodat ik per teeltbed-breedte van 1,50 m kan werken.

Nu van de winter heeft Harry Riezebos de verkruimelrol op dezelfde werkbreedte gemaakt en op verzoek van mij zodanig gemonteerd dat de rol volledig omhoog geklapt kan worden. Hierdoor kan ik andere werktuigen achter de cultivator hangen. Zo gaan we dit seizoen ook experimenteren met een “rod-weeder” Een Amerikaanse uitvinding, die door collega-teler Jopie Duinhouwer is opgepikt. Hij gebruikt inmiddels een grotere uitvoering en ik mocht zijn oude kleinere versie gebruiken. Het is een zeskantige metalen staaf, die in een 4-tal lagers aan kettingen door de grond getrokken wordt. Hierdoor gaat de staaf draaien en gooit dan het los gewoelde onkruid omhoog. Bij heet en droog weer verdroogt dat onkruid vervolgens en viola.....schoon is u akker! Tenminste dat is het idee! De praktijk zal uitwijzen of dit inderdaad zo gaat werken.

De spruiten zijn nagenoeg op. Er zijn nog wat kleintjes. Boerenkool is er nog aardig wat. Je mag de hele top wel plukken. Er zijn veel kleine blaadjes palmkool. Winterwortel is er nog volop in voorraad. De aardpeer is op. Ik moet een beetje achterhouden om te poten voor de volgende oogst. Op het land en in de tunnelkas staat nog veldsla. In de tunnel staat ze tussen de spontaan opgekomen winterpostelein. Is soms even zoeken. Winterpostelein is er aardig wat. Verder staat er op de tuin pastinaak. Je kan weer goed zien waar die staat omdat ze weer uitloopt met jong blad. Schorseneren is er nog veel. Moet je even graven. Daarnaast staan er nog wel wat witlofpennen. En nog een paar koolraapjes, voor de liefhebber. Oh ja en snijbiet is er ook nog. Al met al nog genoeg om lekker van te kunnen eten. Nu nog wat droge dagen erbij, zodat de tuin wat makkelijker begaanbaar wordt.


Te oogsten:

Boerenkool: Je mag nu ook hele toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Veldsla: In de tunnelkas. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Het staat soms een beetje verstopt tussen spontaan opgekomen winterpostelein. Oogsten door worteltje onder het hele plantje door te snijden. Svp vanaf vooraan oogsten en alleen daar lopen waar al geoogst is! Je mag ook veldsla van het land afhalen. Staat links naast de pastinaak. Is een wat kleiner ras, maar wat makkelijker te snijden dan in de tunnelkas. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Wortel (winter): Staat klaar in een kist in de tunnelkas. Ongeveer 400 gram per vowassene.

Winterpostelein; We oogsten in de tunnelkas. Daar oogsten waar het, het grootst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Je kan weer goed zien waar het staat omdat de wortels uitlopen met klein en jong blad. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Vervolgens de wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.


Voor de liefhebber

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Er zijn alleen nog kleine bladeren. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan helemaal links op de tuin. Zijn bijna op. Er zijn alleen nog kleinere spruiten. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten