2016 03 11 trekker klepelmaaierIk had tijdens mijn vakantie in Spanje prachtig zonnig weer. Dat heb ik denk ik mee terug naar Nederland genomen. Want het weer werd zo goed en droog, dat ik het land kon gaan bewerken. Ik maak het perceel waar we groenten telen elk jaar een stukje groter, zodat er meer groenten geteeld kan worden. Hiervoor wordt er een strook van het weiland naast de moestuin erbij getrokken. Voordat deze strook met de rest meegeploegd kan worden, moet het weiland eerst “gescheurd” worden. Hiervoor heb ik dit keer onze eigen tractor en triltandcultivator gebruikt. Vervolgens moest ik de gewasresten, zoals de koolstronken, zonnebloemstelen, Nieuwe Zeelandse spinazie, etc. klein zien te krijgen. Anders kan ik niet ploegen. Het mooiste gaat dat met een klepelmaaier. Maar waar vind ik die? Na wat rond vragen, bleek collega-tuinder Jopie Duijnhouwer er gewoon een te hebben. En die mocht ik tegen een schappelijke vergoeding gebruiken!

2016 03 11 trekker mestkarNa de gewasresten weggewerkt te hebben, kon ik gaan bemesten. Hiervoor heb ik een fijne samenwerking met Berry Klein Swormink. Hij houd op biologische wijze Brandrode runderen voor vlees- en melkproductie. En krijgt hier veel mest van. Zijn bedrijf is op slechts een kwartiertje rijden van de Nieuwe Akker. Hij heeft een “verreiker”. Een soort hydraulische tractor met een grote grijp-arm. Hiermee mag ik dan zelf de mest in de mestwagen laden. Dit jaar voor het eerst met de eigen tractor voor de mestwagen. Ik heb de eerste lading maar niet te veel mest geladen. Het is per slot van rekening niet zo'n zware tractor. En het is toch al snel 2 duizend kilo wat je achter je hebt hangen. Maar de tractor hield zich prima!

Achter op de mestwagen zitten 2 rollen met messen, die de mest uit de wagen slingeren. De snelheid waarmee dit gebeurt, kan je afstellen. Na wat uitproberen, vond ik de goede afstellingen en kon ik de mest vrij goed over het land verdelen. Na 4 vrachten mest over het land verspreid te hebben was deze klus ook weer geklaard. Zaterdag ga ik ploegen. Dit ga ik voor het eerst zelf doen! Wordt vervolgd!

Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om ook samen met mij wat te doen. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het leuk lijkt, ben je op zaterdag 9 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje!

Dus zaterdag 9 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen.

In de tunnelkas staat nog veel winterpostelein. Maar op het land zijn nu natuurlijk even geen groenten meer. Je zou voor je groenten een keer een bezoekje kunnen brengen aan de boerderijwinkel van Jopie en Heleen (www.tuinderijhaverkamp.nl). Hun boerderij ligt naast Colmschate en zij hebben een redelijk breed assortiment aan groenten en fruit. Ook nu. Daarnaast verkopen zij ook brood van eigen graan, waaronder spelt.

Voor eerlijk en betaalbaar biologisch vlees zou je een keer een bezoekje kunnen brengen aan boer Berry.(www.kleinswormink.nl) Open op vrijdag en zaterdag. Die zit trouwens een beetje dezelfde kant op als De Haverkamp, tussen Colmschate en Lettele in.


Te oogsten:

Winterpostelein; We oogsten in de tunnelkas. Daar oogsten waar het, het grootst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Je mag tot 200 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Eind april/begin mei verwachten we de eerste nieuw geteelde groenten te kunnen gaan oogsten.


Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten