De eerste zaaiingen op het land zijn gedaan. Er is zomerwortel, meiraap, spinazie, raapsteel en rucola gezaaid. De eerder voorgezaaide savooie kool groeit goed en er is ook spitskool, kers-tomaat en paprika voorgezaaid.

2016 03 24 tunnelkas winterposteleinDe tunnelkas wordt weer omgetoverd tot opkweekkas. Zoals je op de foto kan zien, is er nog veel winterpostelein. Kan je ook goed in een stamppot verwerken.

Ik heb eerder verteld dat ik een tweedehands tunnelkas, bij een aspergeteler in Brabant, opgehaald heb. Nu blijkt dat ik 1 grondanker te kort kom. Dat is een 1,5 meter lange buis met een “worm”onderaan. Dus als je iemand weet die in de buurt van Veghel, vlak bij Uden, komt, hoor ik dat graag! Voor de volledigheid: Het adres is Wilsvoortweg 3, Mariaheide(Veghel); Aspergeteler M. de Wit. Hij weet ervan.

Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om ook samen met mij wat te doen. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Als je mee wilt doen, ben je op zaterdag 9 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje! Dus zaterdag 9 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen. Ik heb tot nu toe 3 aanmelding ontvangen.

Vorige week vertelde ik dat ik voor de de streekmarkt Foodlokaal samen werk met Erik Schippers, van de Gouden Pompoen. Hij bezorgd lokale biologische producten bij de klant thuis. Elke week checkt hij bij de lokale biologische producenten welke producten zij voor de verkoop hebben en maakt hier vervolgens een bestellijst van. Vervolgens mailt hij die naar de klant, die dan vervolgens zijn bestelling kan doen. Vervolgens wordt de bestelling bij de klant thuis of een andere afgesproken plek afgeleverd. Je kan je vrijblijvend aanmelden voor de wekelijkse bestellijst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Te oogsten:

Winterpostelein; In de tunnelkas. Daar oogsten waar het, het grootst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Je mag tot 300 gram per volwassene.

Eind april/begin mei verwachten we de eerste nieuw geteelde groenten te kunnen gaan oogsten.

Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten