2016 05 20 tunnelkas 1In vorig oogstbericht schreef ik dat de geplande tunnelkas versneld gebouwd moest worden, omdat de tomaten, paprika en aubergineplanten veel vroeger als verwacht geleverd werden. Ik heb vorige week eerst eens rustig nagedacht aan wie ik hulp voor het bouwen van de kas kon vragen. En zo had ik alle dagen dat ik wilde bouwen, hulp. Het in de grond draaien van de grondankers was zwaar werk. Met hulp van Jorik, Ferry en Wim zijn de 28 ankers met de hand zo'n 70 cm diep de grond in gedraaid. Daarna kon het bouwen beginnen.
Met hulp van Wim, Bram en Henk zijn de tunnelbogen en nokbuizen geplaatst. En toen Andre groenten kwam oogsten, kon hij mooi helpen met de grote lap tunnelfolie van 10 x 34 meter over de bogen heen trekken.

 

2016 05 20 tunnelkas 2Toen nog de spanbanden over het plastic folie spannen en de tunnel van 6 bij 24 meter stond! Dat was afgelopen dinsdag, aan het eind van de middag. De volgende ochtend konden Brigitte en Henk de 120 tomatenplanten in de nieuwe kas planten. Mission completed! De komende dagen ga ik nog een schuifdeur voor de kas maken en het binnenwerk verder afmaken. Tussen en rond het bouwen ging het gewone tuinwerk ook door. Er is suikermais, pompoen, courgette en komkommer in potjes voorgezaaid. Er zijn zo'n 400 suikermaisplantjes en 300 kropslaplantjes uitgeplant. En er is voor de 2e keer meiraapjes, zomerpeen en bietjes gezaaid.

Aanstaande zondagmiddag staat de Nieuwe Akker op de braderie in Schalkhaar. Altijd goed om je "gezicht" te laten zien in het eigen dorp. En ik kan dan gelijk flyers voor de opendag op 19 juni meegeven. Monique was zo aardig om de "flyer" op tijd bij de drukkerij aan te leveren. Morgen zijn ze klaar. De promotie op de braderie leverde vorig jaar 2 nieuwe leden op!


Te oogsten:

Bosuitjes: Staan op het derde teeltbed vanaf de linkerkant van de moestuin. Dit zijn uienplantjes, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Meiraapjes: Staan helemaal rechts, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je rauw eten. Oogsten door ze uit de grond te trekken. De dikste eerst oogsten. 4 per volwassene.

Jonge snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Radijs: Staan achter de rucola. De dikste er tussen uit zoeken. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 12 per volwassene


Voor de liefhebber:

Rucola: Staat achter de raapstelen. Is in de bloei geschoten. Bladeren zijn nog wel te gebruiken. Oogsten door bladeren te plukken of te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten