2016 05 26 tunnelkasHet is enorm groeizaam weer. Het gras in het weiland staat hoog en de groenten en het onkruid groeien goed. We zijn dan ook al weer flink aan het onkruid wieden geslagen. Ook tussen de uien mag gewied worden. De uien helemaal links op de moestuin is een teelt die ik samen met de oogstleden doe. Dit is tijdens een ledenvergadering bedacht. We planten de uitjes samen, ik schoffel tussen de uien en de leden die wieden af en toe. En na het binnenhalen van de uien, vieren we de oogst met een grote pan uiensoep op het oogstfeest. Dus als je groenten gaat oogsten en 10 min. onkruid bij de uien weg trekt is dat al heel mooi. Immers 6 mensen die 10 minuten wieden, is toch weer een uur gewied. Graag het onkruid in een emmer doen en na het wieden op een bult naast het uien bed gooien.

Het vrijwilligersteam op de woensdagochtend heeft versterking gekregen. Naast Bram en Brigitte is nu ook Hans erbij gekomen. Naast de 20 paprika planten die ik gekocht heb, zijn er 70 planten door mijzelf opgekweekt. Ze zijn wat kleiner dan de gekochte planten.

Met vereende krachten zijn ze woensdagochtend in de grote tunnelkas geplant. We hebben ze extra vertroeteld met een gift compost. Ben benieuwd wat het wordt.

2016 05 26 braderieAfgelopen zondag stond ik met de Nieuwe Akker op de braderie in Schalkhaar. Die wordt altijd vrij goed bezocht. Ook dit keer. Echter na een regenbui werd het wel een stuk rustiger.
Gelukkig had ik gezellige buren die biologische wijn uit frankrijk verkochten. Ik heb ze uitgenodigd voor de opendag op 19 juni. En ze komen! Met de wijnen. Er waren aardig wat mensen geïnteresseerd in de zelfoogsttuin en velen hebben een flyer voor de opendag meegenomen. Er zijn 1000 flyers gedrukt. Volgende week stuur ik een digitale versie mee met het oogstbericht.  Een papieren versie kan je op de tuin uit het bakje onder het afdakje pakken. Het grootste gedeelte is bestemd om in brievenbussen in Schalkhaar en de Deventer-Oost te doen. Als je de komende 2 weken hiermee wilt helpen, dan hoor ik dit graag. Ook zoek ik hulp voor op de open dag zelf. Ik heb altijd een tentje met koffie en thee en een tafel met informatie en deelname formulieren erop. Deze tent wordt door 2 personen bemand. Wie wil er helpen? De opendag is op zondag 19 juni van 13.00 – 17.00 uur. Een halve middag helpen is al mooi. Dus wil je helpen van 13.00 tot 15.00 of 15.00 tot 17.00 uur? Dan hoor ik dat graag!

Door het groeizame weer is de tweede zaaing raapstelen en rucola snel gegroeid. En kunnen we die nu ook gaan oogsten. Ik vind de spinazie nog net te klein, dus daar wachten we nog even mee. Misschien dat ik het later in de week er toch nog bij doe. De kropsla schiet aardig op. Ik denk dat die over een week ook te oogsten is. En ook de aardbeien gaan de goede kant op. Misschien al over 2 weken te oogsten!


Te oogsten:

Raapstelen: Staan vlak bij de handpomp, vooraan. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bos per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door bladeren te plukken of te snijden. Een bosje per volwassene.

Bosuitjes: Staan op het derde teeltbed vanaf de linkerkant van de moestuin. Dit zijn uienplantjes, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 8 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Meiraapjes: Staan helemaal rechts, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je rauw eten. Oogsten door ze uit de grond te trekken. De dikste eerst oogsten. 4 per volwassene.

Jonge snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Radijs: Staan achter de rucola. De dikste er tussen uit zoeken. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 12 per volwassene


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten