Mijn werk is zelden saai. En mocht ik na een uur wieden even wat anders willen. Er is regelmatig bezoek. En niet alleen van mensen die komen oogsten. Ook dieren weten de tuin goed te vinden.

2016 06 02 reiger Stond daar opeens een reiger bij de jonge kapucijnerplantjes! Ik was even bang dat de plantjes tot ontbijt verworden waren. Maar dat was gelukkig niet het geval. Ze vangen ook mollen, werd me verteld. Nou, van mij mag het. Een tuinmedewerker erbij! Een dag later trof ik een koppel eenden. Zeer tevreden op het gazon bij de kleine kas. En via het water in de sloot trokken ze weer verder. Soms ervaar ik de tuin als een oase van leven. Is ook niet zo raar. Om de tuin heen is een omgeving van veel eenzijdige teelten met weiland en snijmais. Er wordt voor de teelt van snijmais het zeer giftige neonicotinoide gebruikt. Het zit in een roze coating om het zaad en word in de gehele plant opgenomen. Hierdoor is alles van de plant giftig. Vooral voor insecten. Mede hierdoor is de maisakker een nogal levensloze akker geworden. Wel fijn dat er dan een nieuwe akker is. Vol met leven, ook voor vogels, reptielen en insecten.

De uien groeien goed! Maar er is nog wat wiedwerk nodig. Vooraan is het mooi schoongemaakt! Maar in de achterste helft staat aardig wat onkruid. De uien helemaal links op de moestuin is een teelt die ik samen met de oogstleden doe. Dit is tijdens een ledenvergadering bedacht. We planten de uitjes samen, ik schoffel tussen de uien en de leden die wieden af en toe. En uiteindelijk vieren we de oogst met een grote pan uiensoep op het oogstfeest. Dus als je groenten gaat oogsten en 10 min. onkruid bij de uien weg trekt is dat al heel mooi. Immers 6 mensen die 10 minuten wieden, is toch weer een uur gewied.

2016 06 02 weiland tekeningBinnenkort is er weer een opendag op de Nieuwe Akker. Met een leuk programma. Download de flyer. Nodig je buurman, buurvrouw, kennis, schoonmoeder, collega, etc uit om een kijkje te komen nemen. Of je vader, het is dan namenlijk vaderdag. Laat hem een lekker biologisch wijntje proeven en doe hem de wijn die hij lekker vindt kado! Of raad de grote tekening in het weiland

Kortom het is ook een leuk uitje! Er zijn 2000 flyers gedrukt. De papieren versie kan je op de tuin uit het bakje onder het afdakje pakken. Een gedeelte is bestemd om in brievenbussen in Schalkhaar en de Deventer-Oost te doen. Als je de komende 2 weken hiermee wilt helpen, dan hoor ik dit graag.

Ook zoek ik hulp voor op de open dag zelf. Ik heb altijd een tentje met koffie en thee en een tafel met informatie en deelname formulieren erop. Deze tent wordt door 2 personen bemand. Wie wil er helpen? De opendag is op zondag 19 juni van 13.00 – 17.00 uur. Een halve middag helpen is al mooi. Dus wil je helpen van 13.00 tot 15.00 of 15.00 tot 17.00 uur? Dan hoor ik dat graag!

De eerste aardbeien zijn er al! Dus gaan we die ook oogsten. En is er ook weer volop spinazie. Ik vind de kropsla nog net iets te klein. Die komt volgende week. Vanaf deze week ook het voorjaars savooie kooltje erbij. En mooi zacht klein kooltje.


Te oogsten:

Aardbeien: Staan langs het akkerpad. De meeste rode aardbeien zitten nu aan de planten op het gronddoek. Het is net begonnen. Richthoeveelheid: ongeveer 200 gram per volwassenen. Graag niet op het gronddoek lopen.

Spinazie: Staat helemaal achteraan achter de geel bloeiende raapstelen. Oogsten door onderaan blad af te snijden. Er is heel veel. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Savooie kooltje: Staat gelijk rechts van de grote tunnelkas. Dikke uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. 1 per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door bladeren te plukken of te snijden. Een bosje per volwassene.

Bosuitjes: Staan op het derde teeltbed vanaf de linkerkant van de moestuin. Dit zijn uienplantjes, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Meiraapjes: Staan helemaal rechts, vooraan. Zijn witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je ook rauw eten. Oogsten door ze uit de grond te trekken. De dikste eerst oogsten. 2 per volwassene.

Jonge snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Raapstelen: Staan vlak bij de handpomp, vooraan. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bos per volwassene.

Radijs: Staan achter de wit bloeiende rucola. Zijn beetje scherp van smaak. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 12 per volwassene

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten