Hulp voor de open dag

Volgende week zondag 19 juni is het open dag op de tuin. Belangrijk, vooral ook om nieuwe leden te werven. Zodat de Niewe Akker verder kan groeien. Hierdoor vergroot de kans dat dit jonge en dynamsche bedrijf zich verder kan ontwikkelen. Hierdoor verstevigt het zijn positie en vergroot de kans op een vaste plek. Ook kan door extra investeringen in techniek en bemensing de tuin een beter en gevarieerder aanbod in producten realiseren. De beste ambassadeurs zijn de oogstleden. Immers zij weten wat het is om zelf te oogsten. Dus, zet m op! Spreek je buurvrouw aan. Deel het op facebook. Geef die vriend of vriendin een flyer. Op papier of digitaal. Het kan allemaal! Zie ook in de bijlage. Monique heeft een mooi persbericht geschreven. Veschillende leden helpen met het "flyeren" en de hulp voor de open dag is bijna rond. Erg fijn! Ik heb altijd een tentje met koffie en thee en een tafel met informatie en deelname formulieren erop. Ik zoek hiervoor nog 1 persoon die kan helpen. De opendag is van 13.00 – 17.00 uur. Een halve middag helpen is al mooi. Dus wil je helpen van 13.00 tot 15.00 of 15.00 tot 17.00 uur? Dan hoor ik dat graag!


Kunstfietsroute "Van hier tot ginder"

Aanstaande weekend verzorg ik samen met een vriend de catering op een lokatie van de Kunstfietsroute "Van hier tot ginder". Een mooie gelegenheid om de Nieuwe Akker en de open dag te promoten. De lokatie is de bijzondere en mooie boerderij waar Jorik Barteling woont en werkt. Aan de Oerdijk nr. 91 te Schalkhaar. Er is een mooi programma. Met een kinderactiviteit, live-muziek, presentatie van het werk van Jorik, straattheater en lekkere pannekoeken!

Zie verder www.kunstvanhiertotginder.nl


Nieuwe groenten

2016 06 09 tomatenplantenHet waren tropendagen! Hierdoor groeiden de groenten extra snel. En het onkruid ook. We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de natuur bij te kunnen houden.

De tomatenplanten zijn op tijd opgebonden. De eerste kleine groene tomaatjes zijn er al! Ook de uien zijn onder controle. Met dank aan de "wieders" ! Als je na het oogsten 10 minuten over hebt, graag even onkruid tussen de uien wieden. Dan blijft het te overzien. Er zijn veel aardbeien. Ook op het oude teeltbed. Die draagt nu voor de laaste keer. En dan ruim ik het op. Vandaar dat ik daar weinig tijd in geinvesteerd heb en daar onkruid groeit. Van de winter worden er weer nieuwe aarbeienplanten geplant. De kropsla is zover. Ze ziet er mals uit. En ta ta.... Er is broccoli! En die ziet er ook mooi uit. De spinazie was door het warme weer gaan schieten. Hopelijk groeit de Nieuw Zeelandse spinazie goed door. Dan hebben we de hele zomer spinazie. Voor nu komt dan eerst de tuinmelde op het menu.

 

Te oogsten:

Aardbeien: Staan langs het akkerpad. Op zowel het nieuwe als oude teeltbed. Richthoeveelheid: ongeveer 250 gram per volwassene. Graag niet op het gronddoek lopen.

Broccoli: Staat helemaal achteraan, rechts van de grote tunnelkas, achter de savooie kool. Oogsten; Mooie uitzoeken en stronkje laag uit de plant snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Kropsla: Staat achter de rucola. Mooie krop uitzoeken en met mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene.

Tuinmelde: Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grote bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Savooie kooltje: Staat gelijk rechts van de grote tunnelkas. Dikke uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. 1 per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door bladeren te plukken of te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Bosuitjes: Zijn bijna op. Staan op het derde teeltbed vanaf de linkerkant van de moestuin. Dit zijn uienplantjes, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 2 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Meiraapjes: Staan helemaal rechts, vooraan. Zijn witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je ook rauw eten. Oogsten door ze uit de grond te trekken. De dikste eerst oogsten. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt/

Raapstelen: Staan vlak bij de handpomp, vooraan. Staan er al wel een tijdje! Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bos per volwassene.

Radijs: Staan achter de wit bloeiende rucola. Staan er ook al een hele tijd. Zijn beetje scherp van smaak. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 10 per volwassene

 

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten