2016 06 17 opendagDe eerste open dag van dit jaar op de Nieuwe Akker nadert met rasse schreden. Kosten nog moeite worden gespaard om dit heuglijke feit onder de mensen te verspreiden. Pannenkoeken zijn gebakken en geserveerd met een flyer. Meer dan duizend flyers zijn door brievenbussen geduwd. Op facebook is een evenement aangemaakt en er is een advertentie gelanceerd. Buitenaardse wezens hebben een grote mysterieuze tekening in het weiland getekend. Hier is konde van gemaakt in het persbericht over de open dag en verspreid via de media. Marktkramen zijn besteld en biologische wijnen uit heel Frankrijk worden naar de Nieuwe Akker gebracht. Potten worden gevuld met het gouden nectar van de bijen. Kortom,veel mensen zijn in staat van paraatheid om deze dag tot een succes te maken.

Dus...... Roept het voort, zingt het voort en nodig iemand uit. Of nog beter, neem iemand mee naar de open dag aanstaande zondagmiddag. Het kan ook je vader zijn. Voor een leuk uitje! Het is dan immers Vaderdag. De bemensing van de open dag is aardig rond en hulptroepen zijn ingepland. Mocht er nog iemand van 15:00 – 17:00 uur in de koffie/info tent willen helpen dan hoor ik dat graag.

Het tuin-team heeft sinds vorige week versterking van Petra gekregen. Zij komt op de vrijdagochtend op de tuin werken. Erg fijn.

2016 06 17 klimtouw kleine kasWoensdag hebben we in de kleine kas de komkommer- en aubergineplanten van klimtouw voorzien. Kunnen ze mooi de hoogte in groeien. De broccoli was erg in trek en is op. Ik had als proef ongeveer 150 planten onder warmte doek gezet. Met succes. Dus die houden we voor volgend seizoen erin, en dan wat meer. Er is nog veel savooie kool. Dus dat mag je ruim oogsten. Je mag er ook wel 1 iemand kado doen. Ter promotie van de Nieuwe Akker. Ook aardbeien zijn er nog ruim. En de rode bessen komen er deze week ook bij. Kropsla is er ook veel. Daar kan je ook lekkere stamppot mee maken. Dan gebruik je sla in plaats van andijvie. De eerste peultjes zijn er. De hoeveelheid in het begin is bescheiden, maar we gaan toch al oogsten. Dan blijft de plant ook langer doorgroeien en nieuwe peultjes maken. En dan spreken we af dat je als je deze week al geoogst hebt, je dan even wacht met de volgende pluk ,op een seintje van mij, zodat iedereen in het begin een keertje geoogst heeft. Voor de eerste zomerpeentjes en bietjes nog even geduld. Over 1 of 2 weken zijn die ook zover.


Te oogsten:

Aardbeien: Staan langs het akkerpad. Op zowel het nieuwe als oude teeltbed. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene. Graag niet op het gronddoek lopen.

Rode bessen. Kom je als eerste tegen als je de Nieuwe Akker op komt. Langs het akkerpad. Oogsten door per trosje te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Peultjes; De eerste peultjes zijn er. Staan vooraan aan het hoge gaas. De hoeveelheid in het begin is bescheiden, maar we gaan toch al oogsten. Dan blijft de plant ook langer doorgroeien en nieuwe peultjes maken. En dan spreken we af dat je als je deze week geoogst hebt, je dan even wacht met de volgende pluk ,op een seintje van mij, zodat iedereen in het begin een keertje geoogst heeft. Oogsten door grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Ongeveer 100 gram per volwassene.

Kropsla: Staat achter de rucola. Mooie krop uitzoeken en met mesje onderdoor snijden. Er is veel. Je mag ook 2 kroppen per volwassene.

Tuinmelde: Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grote bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Savooie kool: Staat gelijk rechts van de grote tunnelkas. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Er is veel. Je mag er ook 2 per volwassene.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Rucola: Staat achter de raapstelen. Wordt al wat ouder. Oogsten door bladeren te plukken of te snijden. Een bosje per volwassene.

Raapstelen: Staan vlak bij de handpomp, vooraan. Staan er al wel een tijdje! Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bos per volwassene.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten