Mijn tekstverwerker doet t niet en het is al laat, dus ik hou het kort deze keer.
De Open dag was een suces. Dank voor ieder zijn bijdrage! Er begon een klein evenement te ontstaan. met proeverijen, een grascirkel duiden, een drone demonstratie, rondleidingen. Alleen de live-muziek ontbrak nog. Doen we weer met het oogstfeest. En welkom nieuwe proefabonnees!
Ga ik maar gelijk door met te oogsten deze week.

Te oogsten:

Aardbeien: Staan langs het akkerpad. Op zowel het nieuwe als oude teeltbed. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene. Graag niet op het gronddoek lopen.

Rode bessen. Kom je als eerste tegen als je de Nieuwe Akker op komt. Langs het akkerpad. Oogsten door per trosje te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Frambozen: Staan naast de aardbeien, aan de draden langs het lange akkerpad. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan helemaal links op de tuin. Evt dikke wortels uitzoeken en onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Koolrabi: staat rechts van de snijbiet. Dikke uitzoeken en onderdoor door knippen of snijden. 1 per volwassene.

Peultjes; De eerste peultjes zijn er. Staan vooraan aan het hoge gaas. De hoeveelheid in het begin is bescheiden, maar we gaan toch al oogsten. Dan blijft de plant ook langer doorgroeien en nieuwe peultjes maken. En dan spreken we af dat je als je deze week geoogst hebt, je dan even wacht met de volgende pluk ,op een seintje van mij, zodat iedereen in het begin een keertje geoogst heeft. Oogsten door grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Ongeveer 100 gram per volwassene.

Tuinmelde: Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grote bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag allebladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.

Meiraapjes: Staat helemaal rechts op de tuin. Ze zijn nog klein. Maar je kan ze al eten als ware het grote radijzen. Ongeveer 8 per volwassene


Voor de liefhebber:

Kropsla: Staat vanaf de handpomp gezien wat verder naar achteren, achter de rucola. Wordt al erg groot. Gaat binnenkort schieten. Mooie krop uitzoeken en met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene

Savooie kool: Staat gelijk rechts van de grote tunnelkas. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Er is veel. Je mag er ook 1 per volwassene.

 

Ik wens je veel plezier met de oogst. Mocht je vragen hebben, dan hoor ik die graag.

Jan-Jaap Scholten