Aangezien er nu nieuwe oogstenden zijn bij gekomen is het een goed moment om weer even stil te staan bij hoe we omgaan met de tuin. Dit staat ook op de website bij Tuinafspraken. Ik zal de belangrijkste punten en wat aanvullingen noemen. Allereerst . Het is de bedoeling dat het een prettige plek is en blijft voor alle leden. Ga met respect om met de medeoogstenden, de tuin en de planten. Op deze manier blijft het een prettige plek en kunnen we er allemaal van genieten.

-Je mag met de fiets de tuin oprijden en dan bijvoorbeeld naast de schommel parkeren. Op de parkeerplaats staat een kruiwagen. Die kan je gebruiken om groenten in te vervoeren

-Honden mogen mee naar de tuin, maar moeten aangelijnd zijn. Niet iedereen heeft zijn hond onder controlle en sommigen lopen dan over de teeltbedden en veroorzaken schade. Niet iedereen is gewend aan honden en bijvoorbeeld kinderen kunnen nogal schrikken van een hond die op ze af komt lopen. Als je gaat oogsten even de hond ergens aan vast maken. Uitwerpselen graag naar de groenafvalhoop brengen.

Oogsten.

Als je oogst en je weet niet hoe een groente te oogsten, lees dan goed de instructie op de oogstlijst. Heb je dan nog vragen; Vraag! Aan iemand anders op de tuin of je kunt me altijd bellen als ik er niet ben. Tel.nr staat onderaan de oogstlijst.

Alleen de groenten oogsten die op de lijst staan. Op de tuin staat daar dan een bordje bij.

-Groenteresten mag je ter plekke achterlaten. Die resten dan op een lege plek op het teeltbed leggen en anders op het pad ernaast. Het bodemleven ruimt het op den duur dan vanzelf op. Graag niet de resten bovenop nog te oogsten groenten laten vallen. Bij het afdakje staat een grote witte emmer. Hier mag ook groenafval in. Wanneer de emmer vol is mag die op de groenafvalhoop geleegd worden. Die hoop is 25 meter links van het afdakje. Loop paadje af langs de kruidentuin en aardperen. Niet-organisch afval zelf meenemen aub.

-Verpakkingsmateriaal voor de groenten graag zelf meenemen. Als je een voorraad plastic of papieren zakjes hebt mag je die op de tuin delen. Onder het afdakje kan je die dan in een tas ophangen en als er daar al veel is, kan het in de kleine tunnelkas gelegd worden als voorraad.

-Het is handig om zelf een oogstmes mee te nemen. Meestal ligt er wel een aardappelschilmesje. Die gaan echter ook wel eens kapot of raken zoek.

-De tuin is ook een landbouwbedrijf met bijbehorende actieviteiten en situaties. Aanwezigheid is voor eigen risico. Ik doe mijn best om gevaarlijke situaties te vermijden, maar de tuin is geen speeltuin. Volwassenen zijn zelf verantwoordelijk voor de kinderen die ze meenemen. Op de tuin mag natuurlijk wel gespeeld worden! Oa met de handpomp, schommel en aanwezig speelgoed. Na gebruik het speelgoed opruimen!

Zo dit is wel weer even genoeg voor nu. Heb je vragen of opmerkingen? Schroom niet op kontact met me op te nemen. Of heb je ideeen om er een nog fijnere plek van te maken, dan hoor ik dat ook graag.

Naast opendagen en kunstfietsroutes, gaat het gewone tuinwerk ook gewoon door. Ik was door de voorbereidingen van deze activiteiten en het laat kunnen op- en inbouwen van de grote tunnelkas, wat achterop geraakt met het tuinwerk. En als het dan vaak regend is het onkruid ook lastiger te bestijden. Ik heb de laatste tijd dan ook flink doorgepakt om niet nog verderop te raken. Het is dan erg handig dat ik op de tuin ook een caravan met keukentje heb staan. Kan ik daar met verse groenten van de tuin een maaltijd koken en dan s ávonds nog een paar uurtje op de tuin werken. Gelukkig is er tegenwoordig ook een vast groepje wat een paar uur per week op de tuin werkt. Is gezellig en vele handen maken licht werk. Gisteren heb ik met Briggite de boeren- en palmkool uitgeplant. De spruitenplanten dreigden in het onkruid te verdwijnen. Die heb ik weer tevoorschijn getoverd. De rode- en savoiekool hebben binnenkort een grote onderhoudsbeurt nodig! Een beetje warmte en regen, dan gaat het hard. Er komt steeds meer groenten los. Nu ook tuinbonen op het menu. En de eerste rode bietjes. We gaan ook vast uien oogsten. Door onder andere het natte weer heeft een gedeelte van de uien last van schimmelaantasting. Dat begint in de bladeren en gaat op den duur ook de uienbol aantasten. Dus kunnen we die beter vast nu eten. En de uien kunnen verder naar achteren ook nog wel wat onkruid trekken gebruiken. De uien helemaal links op de moestuin is een teelt die ik samen met de oogstleden doe. Dit is tijdens een ledenvergadering bedacht. We planten de uitjes samen, ik schoffel tussen de uien en de leden die wieden af en toe. En uiteindelijk vieren we de oogst met een grote pan uiensoep op het oogstfeest. Dus als je groenten gaat oogsten en 10 min. onkruid bij de uien weg trekt is dat al heel mooi. Immers 6 mensen die 10 minuten wieden, is toch weer een uur gewied. Dit voorkomt ook verdere schimmelantasting!

2016 06 30 zuurkoolEr is nog heel veel spitskool. Daar kan je ook prima zuurkool van maken. Is niet zo ingewikkeld.

Een grote glazen of stenen pot, een scherpmes, wat zout en 2 spitskolen en je kan het uitproberen. Lijkt mij leuk! Ik geef hier een verwijzing naar een website http://ferrywijsman.blogspot.nl/2013/02/spitskool-zuurkool.html , maar internet staat vol met hoe je zuurkool kan maken. Na 6 weken tot 3 maanden heb je dan zuurkool.

Tip: Zoek je een origineel kado? Geef een oogstkadobon! Ik heb mooie bonnen, die je bij mij kunt bestellen.

2016 06 30 waardebon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te oogsten:

Tuinbonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Dikste peulen van de plant plukken. De dunnere zit nauwelijks wat in. Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 800 gram per volwassene

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode bessen: Kom je als eerste tegen als je de Nieuwe Akker op komt. Langs het akkerpad. Oogsten door per trosje te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Frambozen: Staan naast de aardbeien, aan de draden langs het lange akkerpad. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan helemaal links op de tuin. Weer van vooraan gaan oogsten svp. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Spitskool: Staat rechts van de grote kas. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag 1 per volwassene. Of 2 grote om zuurkool van te maken. Zie Oogstbericht of internet.

Koolrabi:staat rechts van de snijbiet. Dikke uitzoeken en onderdoor door knippen of snijden. 1 per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan aan het hoge gaas. Oogsten door grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Ongeveer 100 gram per volwassene.

Tuinmelde:Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grote bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag wel het dubbele als je dat op kan

Meiraapjes: Staat helemaal rechts op de tuin. Ongeveer 4 per volwassene


Voor de liefhebber:

Aardbeien: Staan langs het akkerpad. Er zijn er niet veel meer. Zowel in het nieuwe als oude teeltbed mag geoogst worden. Richthoeveelheid: Zolang de voorraad strekt. Graag niet op het gronddoek lopen.

Kropsla: Staat vanaf de handpomp gezien wat verder naar achteren, achter de rucola. Wordt al erg groot. Gaat binnenkort schieten. Mooie krop uitzoeken en met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene

Savooie kool: Staat gelijk rechts van de grote tunnelkas. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Uien: Staan helemaal links. Omdat de bladeren van sommige uien aangetast zijn met schimmel gaan we die bollen al oogsten. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (is 2 bollen?)

 

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten