2016 07 03 auberginesWe plukken de vruchten

Eindelijk weer goed weer om het onkruid onder controle te krijgen. Met al die regen van de afgelopen tijd wil dat niet zo goed. Als de bovengrond kan opdrogen en de zon schijnt flink, dan gaat na het schoffelen, het onkruid vanzelf dood. Het zelfde geldt als ik met de tractor en cultivator-eg combinatie het onkruid op de nog lege teeltbedden te lijf ga. Er was een achterstand ontstaan. Die zijn we nu aardig aan het inlopen. De kas-teelten beginnen hun vruchten af te werpen.

De aubergines komen nu op het "menu" en de eerste tomaat kleurt naar rood. De paprika's schieten ook op en de komkommers duren niet meer lang. Het is nog wel een kunst om schimmelziektes buiten de deur te houden. Ik constateerde bij een aubergineplant een schimmelziekte. Ik vreesde voor phytophtera. Zeer besmettelijk en doodt de plant. Gelukkig bleek bij nader onderzoek het om een minder agressieve schimmel te gaan. Kas voldoende beluchten en aangetaste bladeren verwijderen en planten bestuiven met steenmeel, moet helpen. Ik heb lavameel. Dus er zit nu paarsig lavapoeder op de planten. Nu maar duimen dat het goed gaat.


Kinderkamp

Komende 2 dinsdagen komen kinderen uit Apeldoorn de Nieuwe Akker bezoeken. Het zijn kinderen die niet op vakantie gaan en via "dagkamp" allerlei activiteiten onder andere op het gebied van voeding doen. Oogsten, bereiden en opeten. Vorig jaar zijn ze ook geweest en het was een groot succes. Dat een wortel uit de grond trekken een mooie ervaring kan zijn, is prachtig om te zien. Ik zoek nog hulp bij het begeleiden van de groepjes. Ze hebben zelf begeleiders bij zich, maar die hebben geen ervaring bij het oogsten. Ik wil dus graag bij elk groepje iemand die uitlegt hoe je de groente oogst en dat begeleidt. Ik zal van te voren instructie geven. Het gaat om de komende 2 dinsdagochtenden, 12 en 19 juni van 9.45 uur tot ongeveer 11.30 uur. Dus als je een of beide ochtenden kan helpen, dan hoor ik dat graag.

 

2016 07 03 stokken

Verleiden

Diegene die weten wat het is om zelf te oogsten en hoe lekker de verse groenten en kleinfruit smaakt, zijn de beste ambassadeurs van de Nieuwe Akker. Het is belangrijk dat de tuin verder groeit. Ook met meer "leden". Door te vertellen en door bijvoorbeeld mee te laten eten en dus te laten proeven. Maar de grootste kunst is om mensen te verleiden naar de tuin te komen. Ik probeer dat met de open dagen. En leden kunnen dat heel simpel doen door tijdens hun vakantie iemand anders te laten oogsten. Dat mag en is dus een uitgelezen manier om mensen het oogsten kado te doen. Een kado wat je iemand geeft en het kost je niets! Ja, een klein beetje moeite. Maar vaak met het beste resultaat. Daarnaast kan je iemand een oogstwaardebon voor 4 weken oogsten kado doen. Kost € 19,50 per volwassene.


Peulvruchten

Het is nu het seizoen van de peulvruchten. Er zijn nog wat peultjes. Ja, inderdaad we hebben wel eens een rijkere dracht peultjes gehad. Volgend jaar wat meer zetten. Er zijn nu volop heerlijke tuinbonen. Volgende week komen daar de sperziebonen en erwten bij. De 2e teelt sperziebonen steken net de kopjes boven de grond. De kapucijners beginnen net te bloeien met hun prachtige paarse-roze bloemen.

Deze week hebben Henk en ik de stokken gezet en de stoksnijbonen gezaaid.


Te oogsten:

Aubergine: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Voorzichtig mee omgaan. Er zitten stekels aan. Dus ook niet met de ene de andere aubergine prikken als je er een uitzoekt. Er kan een kleine gaatje in zitten vanwege slakken vraat. Geeft niks. Zijn de lekkerste! Er is nog niet genoeg voor iedereen in 1 week. Dus als deze oogstweek de kist leeg is, even geduld tot er weer oogst is. Richthoeveelheid: 250 gram per volwassene

Tuinbonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Dikste peulen van de plant plukken. De dunnere zit nauwelijks wat in. Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 800 gram per volwassene

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Bessen: Kom je als eerste tegen als je de Nieuwe Akker op komt. Langs het akkerpad. Oogsten door per trosje te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Frambozen: Staan naast de aardbeien, aan de draden langs het lange akkerpad. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan helemaal links op de tuin. Weer van vooraan gaan oogsten svp. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Koolrabi: Staat rechts van de snijbiet. Dikke uitzoeken en onderdoor door knippen of snijden. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grote bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag wel het dubbele als je dat op kan.

Meiraapjes: Staat helemaal rechts op de tuin. Ongeveer 200 gram per volwassene


Voor de liefhebber:

Spitskool: Staat rechts van de grote kas. Ze staan al een tijdje. Alle slechte bladeren afpellen en goed controleren of het niet aangetast is. Er is een kans dat er van binnen toch slechte plekken inzitten. Oogsten door onderdoor steel door te snijden of knippen. Je mag 1 per volwassene. Of 2 grote om zuurkool van te maken. Zie vorig oogstbericht of internet.

Uien: Staan helemaal links. Omdat de bladeren van de uien aangetast zijn met schimmel gaan we die bollen al oogsten. De bollen zijn nog prima. Oogsten tot aan de markering! Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan aan het hoge gaas. Oogsten door grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten