Wateroverlast

Ik hoor berichten dat in sommige delen van het land de helft van de oogst verloren is gegaan. Door wateroverlast of hagel. Daar kan de meeste groente slecht tegen. Ik hou mijn hart vast voor sommigen van mijn collega's. Ik heb het in het verleden ook meegemaakt dat de helft van de groenten onder water staat, Dat wil ik niet nog een keer meemaken. Ik teel sindsdien de groenten op hoge grond. Ik ben dan ook niet bang voor wateroverlast. Wel heb je met veel vocht in de zomer sneller last van schimmelaantastingen. Zo hebben de uien op de Nieuwe Akker hier last van. Vandaar dat we die nu ook opeten. Uien met sterke aantasting zijn niet geschikt als bewaar-uien. En of de rest van de oogst nog droog en bewaarbaar te krijgen is, is de vraag. Heb de uien 2 keer met lavapoeder bestrooid. Echter dit werkt vooral preventief. Dus voor de planten die nog niet aangetast zijn. Een paar weken zonnig en droog weer helpt ook. Maar ja..... Gelukkig doen we ruim veertig verschillende teelten. Dat is beste risico spreiding. Er lukt altijd genoeg wel!

2016 07 15 hulp bij oogstenHulp

Afgelopen dinsdag zijn er een twintig-tal kinderen van een dagkamp uit Apeldoorn langs geweest. Ze mochten wat groenten en zwarte kruisbessen oogsten en afwegen.
Ze vonden het erg leuk. En ik ook. Een van de meisjes wil wel bij mij op de tuin komen werken. Ik word blij van kinderen op de tuin. Komende week dinsdag komt weer een groepje. Ik zoek nog hulp bij het begeleiden van de groepjes. Ze hebben zelf begeleiders bij zich, maar die hebben geen ervaring bij het oogsten. Ik wil dus graag bij elk groepje van ongeveer 4 kinderen iemand die uitlegt hoe je de groente oogst en dat begeleidt. Ik zal van te voren instructie geven. Het gaat om de komende dinsdagochtend 19 juni van 9.45 uur tot ongeveer 11.30 uur. Dus als je kan helpen, dan hoor ik dat graag.

Oogstwaardebon

Wil je iets origineels kado geven? Dan kan je iemand het zelf oogsten op de tuin kado doen. Voor 4 weken of 2 weken. Kost respectievelijk € 19,50 en 10,00 per volwassene. De oogstwaardebonnen zin bij mij te bestellen.


Te oogsten:

Groene paprika: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Als de kist leeg is even wachten tot er weer is. Hoeveelheid: 200 gram per volwassene

Komkommer: Zijn net begonnen. Liggen ook in een kist onder het afdakje. Als de kist leeg is even wachten tot er weer is. Hoeveelheid: 1 per volwassene

Aubergine: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Er is nog niet genoeg voor iedereen in 1 week. Dus als je vorige keer al gehad hebt, even overslaan. Dan kan iemand die vorige oogstweek nog niet gehad heeft, ook aubergine eten. Hoeveelheid: 250 gram per volwassene.

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan gelijk naast en rechts van de lange rij zonnebloemen. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Erwten: Staan aan het hoge gaas, helemaal achteraan. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Bessen en/of frambozen: Kom je als eerste tegen als je de Nieuwe Akker op komt. Langs het akkerpad. Vooral zwarte kruisbessen zijn er nog voldoende. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Koolrabi: Staat rechts van de snijbiet. Dikke uitzoeken en onderdoor door knippen of snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag wel het dubbele als je dat op kan.


Voor de liefhebber:

Broccoli: Staat gelijk rechts van de grote tunnelkas, helemaal achteraan. Is de “tweede dracht”. Oogsten door stronkje uit de plant te snijden. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram. Zolang de voorraad strekt.

Meiraapjes: Staat helemaal rechts op de tuin. Ongeveer 200 gram per volwassene

Tuinbonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Achteraan zit nog genoeg aan de planten. Richthoeveelheid: ongeveer 800 gram per volwassene

Spitskool: Staat rechts van de grote kas. Ze staan al een tijdje. Alle slechte bladeren afpellen en goed controleren of de kool niet aangetast is. Oogsten door onderdoor steel door te snijden of knippen. Je mag 1 per volwassene. Of tot 4 stuks om “in te maken” Bijvooarbeeld om er zuurkool van te maken. Zie oogstbericht nr. 28 of internet.

Uien: Staan helemaal links. Omdat de bladeren van de uien aangetast zijn met schimmel gaan we die bollen al oogsten. De bollen zijn nog prima. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Tuinmelde: Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grootste bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan aan het hoge gaas. Oogsten door grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Honing: Er is weer Nieuwe Akker honing . Ook een zelfoogstproduct. Van de bijen zelf dan wel. Bij Jan-Jaap op de tuin verkrijgbaar. Pot van 450 ml voor € 4,50

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.