Komkommer-tijd

Veel mensen zijn of gaan op vakantie. Dat betekent op de tuin komkommer-tijd. Letterlijk! Want de komkommerplanten geven volop komkommers. Mede dankzij het warme weer. Ben erg blij met het warme en droge weer. Er was wat achterstand in de onkruid bestrijding ontstaan. En dit is perfect weer om onkruid te bestrijden. Een keer raken met de schoffel en het gaat dood. Dus de tuin komt weer aardig op orde. Mede dankzij de hulp van Bram en Brigitte. De vaste helpers op de woensdagochtend. En dankzij Henk, die ook ook af en toe de schoffel hanteert.

Uien en oogstfeest

Voor de uien was het mooi geweest als het droge weer wat eerder was gekomen. Maar het is niet anders. Heb het loof van de uien die niet in het onkruid staan grotendeels "geklapt". Dan gaan ze afrijpen en kunnen we ze daarna uit de grond halen en laten drogen. Over uien gesproken. We vieren de uien-oogst en de overvloed van de overige oogsten altijd op het jaarlijkse oogstfeest. Dat is op zondag 4 september. Zet vast in je agenda! Met akoestische live-muziek. Met bijzondere hapjes. Met een leuke activiteit voor de kinderen. Met biologische wijnproeverij. Met..... Heb wel zin in een leuk feestje! Dus ik ga vast nog wel meer leuks regelen voor het feest. Als je zelf een bijdrage voor de feestvreugde hebt. Bijvoorbeeld je kan mooi zingen, jongleren, gedichten voordragen, of iets anders bijzonders, dan hoor ik dat graag! Wordt vervolgd.

2016 07 22 preiplantjesPreiplant-tijd

Als mensen mij vragen of ik ook op zomervakantie ga, zeg ik; Ja een paar dagen. Wanneer ga je dan? En dan zeg ik altijd. Na de prei! Na de prei? Ja, nadat de prei geplant is!

Dit jaar zijn het 2000 preiplantjes die de grond in moeten! Morgen vroeg ga ik ermee beginnen. Hans, een vriend van mij, komt 's ochtends helpen. Zaterdag en waarschijnlijk ook en zondag ben ik er ook mee bezig. Dus als je een uurtje wilt helpen. Je bent welkom!

Rode bietjes We stoppen even met rode bietjes oogsten. De bietjes van de tweede zaaing zijn nog net iets te klein!


Te oogsten:

Courgette: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Ze staan links van de zonnebloemen. 1 per volwassene

Kropsla: Staat als je bij de waterpomp de tuin op gaat, praktisch rechtdoor, helemaal aan het eind. Oogsten door onder de krop door te snijden. 1 per volwassene.

Komkommer: Liggen ook in een kist onder het afdakje. Als de kist leeg is even wachten tot er weer is. Hoeveelheid: 1 per volwassene

Aubergine: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Als de kist leeg is even wachten tot er weer is Hoeveelheid: 250 gram per volwassene.

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan gelijk naast en rechts van de lange rij zonnebloemen. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Er hangt erg veel aan,dus je mag meer oogsten om bijvoorbeeld in te maken. Dan mag je wel een pond oogsten.

Erwten: Staan aan het hoge gaas, helemaal achteraan. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Bessen en/of frambozen: Kom je als eerste tegen als je de Nieuwe Akker op komt. Langs het akkerpad. Vooral zwarte kruisbessen zijn er nog voldoende. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Uien: Staan helemaal links. Omdat de bladeren van de uien aangetast zijn met schimmel gaan we die bollen al oogsten. De bollen zijn nog prima. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.

Meiraapjes: Staat helemaal rechts op de tuin. Ongeveer 200 gram per volwassene

Spitskool: Staat rechts van de grote kas. Ze staan al een tijdje. Alle slechte bladeren afpellen en goed controleren of de kool niet aangetast is. Oogsten door onderdoor steel door te snijden of knippen. Je mag 1 per volwassene. Of tot 4 stuks om “in te maken” Bijvoorbeeld om er zuurkool van te maken. Zie oogstbericht nr. 28 of internet.

Koolrabi: Staat rechts van de snijbiet. Dikke uitzoeken en onderdoor door knippen of snijden. 1 per volwassene.
Tuinmelde: Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grootste bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Waarschijnlijk nu sterker van smaak. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan aan het hoge gaas. Oogsten door grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten