2016 07 29 tomatenDe preiplanten zitten in de grond. Met hulp van vriend Hans waren ze binnen 2 dagen geplant. Dus ik kan een paar dagen met vakantie. Ik hoop morgen te vertrekken. De tuin is aardig op orde. Alleen heb ik wel de ziekte phytophthora in de tomatenplanten geconstateerd. Is een vrij agressieve schimmel, die alle tomatenplanten kan doden. Ik heb een aftreksel van heermoes gemaakt en dit over de planten gespoten. Dit versterkt de celwanden en vergroot hierdoor de weerbaarheid van de plant tegen schimmels. Daarna heb ik lavapoeder over de planten gestoven. Het lijkt in ieder geval de verspreiding te vertragen. Ik heb nog maar een paar nieuwe plekken gevonden. Maar het blijft spannend hoe lang de planten het volhouden.
Er zijn al aardig wat rode tomaten dus we gaan oogsten!


Te oogsten:

Tomaten. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er kan paars poeder op de tomaten liggen. Is lava. Kan geen kwaad. Oogsten. 10 kleine en 1 grote tomaat per volwassene.

Kapucijners. Staan aan het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Courgette: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Ze staan links van de zonnebloemen. 1 per volwassene

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 250 gram per volwassene.

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan gelijk naast en rechts van de lange rij zonnebloemen. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Er hangt erg veel aan,dus je mag meer oogsten om bijvoorbeeld in te maken. Dan mag je wel een pond oogsten.

Bessen en/of frambozen: Kom je als eerste tegen als je de Nieuwe Akker op komt. Langs het akkerpad. Vooral zwarte kruisbessen zijn er nog voldoende. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Uien: Staan helemaal links. Omdat de bladeren van de uien aangetast zijn met schimmel gaan we die bollen al oogsten. De bollen zijn nog prima. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Kropsla: Staat als je bij de waterpomp de tuin op gaat, praktisch rechtdoor, helemaal aan het eind. Een deel is geschoten Oogsten door onder de krop door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Erwten: Staan aan het hoge gaas, helemaal achteraan. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Meiraapjes: Staat helemaal rechts op de tuin. Ongeveer 200 gram per volwassene

Koolrabi: Staat rechts van de snijbiet. Dikke uitzoeken en onderdoor door knippen of snijden. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grootste bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Waarschijnlijk nu sterker van smaak. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan aan het hoge gaas. Oogsten door grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten