2016 08 03 zonnebloemenZo. Weer terug van een paar dagen uitwaaien in Zeeland. Het is altijd weer even wennen om aan de gang te komen. De tuin was in goede handen en ziet er goed uit.
Vooral de zonnebloemen is een mooi gezicht. De tomatenplanten hebben zich ondanks de tomaten-ziekte goed gehouden. Er zitten veel tomaten aan! Ook de komkommers en aubergines gaan goed door. De Nieuwe Zeelandse spinazie is inmiddels ook oogstklaar. Net zo als de eerste suikermais. Dat wordt weer smullen!


Te oogsten:

Bindsla: Staat als je bij de waterpomp de tuin op gaat, beetje naar links, vooraan. Oogsten door onder de krop door te snijden. 1 per volwassene.

Tomaten. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er kan paars poeder op de tomaten liggen. Is lava. Kan geen kwaad. Oogsten. 10 kleine en 1 grote tomaat per volwassene.

Courgette: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Ze staan links van de zonnebloemen. 1 per volwassene

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Uien: Staan helemaal links. Omdat de bladeren van de uien aangetast zijn met schimmel gaan we die bollen al oogsten. De bollen zijn nog prima. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Capucijners. Staan aan het hoge gaas, met de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan gelijk naast en rechts van de lange rij zonnebloemen. Ze worden al groot Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Erwten: Staan aan het hoge gaas, helemaal achteraan. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Meiraapjes: Staat helemaal rechts op de tuin. Ongeveer 200 gram per volwassene

Koolrabi: Staat rechts van de snijbiet. Dikke uitzoeken en onderdoor door knippen of snijden. 1 per volwassene.
Tuinmelde: Staat gelijk links naast de grote tunnelkas. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grootste bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Waarschijnlijk nu sterker van smaak. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Peultjes: Staan vooraan aan het hoge gaas. Oogsten door grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten