2016 08 11 uienGeven en nemen Het leek goed te gaan met de tomatenplanten in de kas, maar ik zie nu het aantal aantastingen weer toenemen. Het is niet anders. Zo is de natuur. En je leert juist door problemen. Ik heb goede ideeën gekregen hoe ik volgend jaar de kans op dit soort problemen kan verkleinen. Met de paprikaplanten gaat het gelukkig nog goed. De eerste paprika's kleuren rood!

Uien

De kiem van het jaarlijkse oogstfeest op de Nieuwe Akker is ontstaan door het gezamenlijk telen van de uien. Ondanks het ongunstige weer en de hoge onkruid druk, zijn de uien toch dik geworden en eten we er zelfs al een tijdje van. Het werd nu tijd om de nog op het land staande uien te rooien en te laten drogen. Het valt me enorm mee hoe de uien zijn. Dus het wordt weer tijd om dit te vieren! Er komt weer een grote pan uiensoep op het oogstfeest!

Oogstfeest

Op het jaarlijkse oogstfeest vieren we de rijke oogst van de Nieuwe Akker en bieden we de gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de tuin. In de hoop dat er meer leden bij komen. Immers zonder voldoende leden, wordt het lastig om de tuin voort te laten bestaan. En de ervaring leert, dat vooral als iemand op de tuin is geweest, het enthousiasme wordt gewekt om het uit te proberen. Ik nodig je hierbij uit voor het oogstfeest op 4 september. En neem iemand mee! Je buurvrouw, je schoonvader, je geliefde, een vriend, een ......... Iedereen is welkom. En het gaat heel leuk worden. Het dreigt een mini-foodfestival te worden. Anouk van Alles zelf maken komt weer met haar bijzondere gerechten. En Soep in de tuin laat haar heerlijke soepen proeven. En natuurlijk is de inmiddels befaamde uiensoep van Bep ook van de partij. Maroesja en Nikki komen met hun heerlijke biologische wijnen. En Vincent gaat toveren met groenten van de tuin. Kinderen kunnen zelf stokbroodjes boven het vuur bakken. En nog veel meer. Ben nog bezig met de muziek. Dus als je nog iemand kent die een muzikale bijdrage wil leveren, hoor ik dat graag. Het feest begint om 14.00 uur. Eten en drinken is er tot 20.00 uur. De rondleidingen over de tuin zijn tot 18:00 uur.

Hulp

Op het oogstfeest staat een tentje met koffie en thee en een tafel met informatie en deelname formulieren erop. Deze tent wordt door 2 personen bemand. Wie wil er helpen? Het is op zondag 4 september van 14:00 – 18.00 uur. Een halve middag helpen is al mooi. Dus wil je helpen van 14.00 tot 16.00 of 16.00 tot 18.00 uur? Dan hoor ik dat graag!

Betalingen

De meesten betalen uit zichzelf voor een nieuw oogstjaar. Erg fijn! Dus bij deze het verzoek aan diegene die dat niet doen. Graag zelf even nakijken of je weer een nieuw jaar moet betalen. Volwassenen betalen € 210,- Kinderen van 9 t/m 12 €105,00, Kinderen van 5 t/m 8 € 52,50 en onder de 5 is gratis. Wil je in termijnen betalen, dan even contact met mij opnemen.

Groenten

Door weinig zon en warmte is de courgette productie laag. Dus vandaar. We wachten even met aubergines oogsten, zodat ze weer wat groter kunnen groeien. Deze week suikermais en peterselie erbij.

Te oogsten:

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Bindsla: Staat als je bij de waterpomp de tuin op gaat, beetje naar links, vooraan. Oogsten door onder de krop door te snijden. 1 per volwassene.

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin, aan het einde van het teeltbed. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Uien: Staan helemaal links en dan halverwege het teeltbed. Bol uit de grond trekken. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Courgette: Ze staan links van de zonnebloemen. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Capucijners: Er zitten er misschien nog wat aan. Staan aan het hoge gaas, met de paarse peulen. . Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Meiraapjes: Staan in een kistje onder het afdakje. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten