Oogstfeest Het oogstfeest krijgt het karakter van een foodfestival. Is ook in tegenwoordig en tja, je moet wat verzinnen om nieuwe mensen op de tuin te krijgen.Dus de nadruk ligt op "eten en drinken van het land" De volgende kok's zullen hun kunsten vertonen:

  • Magda en Doron van Soep in de tuin en Eten in Oxe

2016 09 11 Yaya Samake

  • Bep’s Uienproeverij
  • Anouk van Alles Zelf Maken,
  • Vincent van Le delizie di Vincenzo
  • Bert's Rokerij met Forellen, Zalm en verassing

    Daarnaast zijn er:

  • Biologische wijnen van Maroesja
  • Honing van de tuin
  • Koffie | thee | fris

Voor de kinderen: broodjes bakken bij het kampvuur.

Wie ook zijn kunsten komt vertonen is Yaya Samake Hij maakt met zijn muzikanten sfeervolle en vrolijke traditionele Afrikaanse muziek. Kan wel eens een mooi feestje worden! Hij zelf speelt onder andere op n’goni (westafrikaans snaarinstrument, een zgn. rhytm harp) Zie ook foto.

Voorbereiding

We zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Het persbericht is de deur uit en we hebben 2500 flyer's laten drukken, dus schroom niet om flyer's van de tuin mee te nemen. Ook als je een uurtje flyers door brievenbussen wilt doen, is dat erg welkom! Wat ook een hele goede voorbereiding is, is om iemand uit te nodigen mee te gaan naar het foodfestival op de Nieuwe Akker! Eten moeten we toch! En lekker eten, willen we toch allemaal? Dus help de Nieuwe Akker en neem iemand mee!

Regen en groenten

Na regen komt zonneschijn! Was trouwens wel blij met de regen. Ik heb de laatste vollegronds groenten gezaaid. Chinese kool, raapstelen, rucola, veldsla en winterpostelein. En de eerste 3 laten hun kiemplantjes al weer zien! Verder heb ik alle lege teeltbedden, schoongemaakt en gedeeltelijk ingezaaid met de groenbemester phacelia. Is ook een bijenplant en kan prachtig paars bloeien. De parika's kleuren wat minder snel rood dan verwacht. Dus heb geduld. Er komen er nog veel!


Te oogsten:

IJssla Batavia Blonde de Paris, een tussentype van gewone kropsla en ijsbergsla. Staat achteraan, links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Oogsten door onderdoor te snijden

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Courgette: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Ze staan links van de zonnebloemen. 1 per volwassene

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Uien: Liggen opgeslagen onder het groene afdakje bij de schommel. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Tomaten. Zijn bespoten, Goed wassen. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Oogsten. 200 gram kleine en 800 gram grote tomaten per volwassene.

Rode paprika's. Zijn bespoten, Goed wassen. Er zijn er nog niet zo veel. Het zijn kwetsbare planten, dus voorzichtig oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zijn nagenoeg op. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Bosje blaadjes voor vers gebruik.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten