Foodfestival

De voorbereidingen voor het oogstfeest in de vorm van een foodfestival zijn in volle gang. Tot nu toe verloopt het allemaal soepel. Waar wat gebeurt op de tuin tijdens het festival is rond en ik heb de route van de rondleiding bepaalt en deze goed begaanbaar gemaakt door een pad te maaien en onkruid bij de aanliggende groentebedden te verwijderen. De tuin ligt er mooi bij. Voor een slecht weer scenario, ben ik ruimte aan het maken in de tunnelkassen. In de kleine kas heb ik de komkommerplanten verwijderd en in de grote kas maak ik een grote deur opening aan de voorkant. Dit moest toch gebeuren en het is fijn dat het nu afgemaakt wordt.

Het volledige programma is nu klaar:

Het thema is; "eten en drinken van het land" De volgende kok's zullen hun kunsten vertonen:

 • Magda en Doron van Soep in de tuin en Eten in Oxe(soep met brood, bier en wijn)
 • Bep’s Uienproeverij (uiensoep van onze gezamelijke geteelde uien)
 • Anouk van Alles Zelf Maken (wokgerechten met groenten van de tuin)
 • Vincent van Le delizie di Vincenzo (vegetarische balletjes met tomatensaus)
 • Bert's Rokerij (forellen en verrassing)

Daarnaast zijn er:

 • Charlotte met Komboecha proeven/workshop en stoelmassage met rebalancing-technieken
 • Biologische wijnen van Maroesja(proeverij)
 • Hilbrand de imker van de tuin met allerlei honingproducten
 • Koffie | thee | fris
 • Voor de kinderen: broodjes bakken bij het kampvuur.
 • Muziek: Yaya Samake en Bouba Diop. Ze maken sfeervolle en vrolijke traditionele Afrikaanse muziek.

Wat ook een hele goede voorbereiding is, is om iemand uit te nodigen mee te gaan naar het foodfestival op de Nieuwe Akker! Eten moeten we toch!
En lekker eten, willen we toch allemaal? Dus help de Nieuwe Akker en neem iemand mee!

Verder zoek ik nog iemand die het parkeren van voornamenlijk de auto's in goede banen kan leiden. Dat houdt in dat als de parkeerplaats vol is, de toegangsweg wordt afgesloten en middels een bord de festivalbezoekers gevraagd wordt langs het kanaal te parkeren. Houdt praktisch in dat je af en toe naar de parkeerplaats loopt en checkt of die vol is en dan vervolgens een bord aan het begin van de toegangsweg zet.

2016 09 01 tunnelkas met achterdeurTuin

Het tuinwerk gaat ook gewoon door. Het vrijwilligersteam heeft woensdagochtend weer eens goed de handen uit de mouwen gestroopt. Onkruidjes zijn gewied. Vele baantjes geschoffeld en de kleine tunnelkas heeft een fatsoenlijke achterdeur gekregen.
Het wordt steeds mooier op de Nieuwe Akker!

Regen en groenten

De groenten en groenbemester phacelia komt goed op. Hoop wel dat de winterpostelein en veldsla dik genoeg opkomen. Is nog even afwachten. De 2e zaaing sperzieboontjes draagt overvloedig. Nu ook te oogsten en je kan je uitleven op de inmaak. Andijvie komt er ook deze oogstweek bij. De paprika's kleuren gestaag door. Er komen er nog veel!


Te oogsten:

Sperziebonen: Haricot Vert type. Staat rechts van de zonnebloemen. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Meer om in te maken tot 500 gram per volwassene.

Andijvie: Staat achteraan links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene

IJssla Batavia Blonde de Paris, een tussentype van gewone kropsla en ijsbergsla. Staat achteraan, links van de Nieuwe Zeelandse spinazie. Oogsten door onderdoor te snijden

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden of knippen! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Wortel: Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Uien: Liggen opgeslagen onder het groene afdakje bij de schommel. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Courgette: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Ze staan links van de zonnebloemen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaten. Zijn bespoten, lees vorig oogstbericht bij Keuze. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Oogsten. Ongeveer 200 gram kleine en 800 gram grote tomaten per volwassene.

Rode paprika's. Zijn bespoten, lees vorig oogstbericht bij Keuze. Er zijn er nog niet zo veel. Het zijn kwetsbare planten, dus voorzichtig oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Blaadjes of bloempjes plukken voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten