2016 09 07 bonHet foodfestival op de Nieuwe Akker was een mooi feest. Terwijl ik een rondleiding over de tuin gaf, klonken Afrikaanse klanken op. Kinderen bakten broodjes boven het vuur en het lekkere eten vonden grettig aftrek. Ondanks de regen kwamen er toch genoeg mensen, waardoor het festival goed tot zijn recht kwam. De nieuwe aanmeldingen voor een proefabonnement valt me echter tegen. Slechts 4. Dat verbaast me. En ik kan het niet goed verklaren. We hebben ook wel eens zonder band en 5 koks, 13 nieuwe aanmeldingen gehad. Wie weet is er nog later effect. Aanwas van nieuwe oogstenden blijft belangrijk! Ik ga dan ook door met promoten van de Nieuwe Akker. Ik ga nu bezig met de herstart van de streekmarkt op Fooddock. En de beste promoter van de tuin ben jij! Dus geef eens wat groente en een flyer aan een buur, vriend of familie. Of neem iemand mee naar de tuin! Of geef iemand een mooi kado! Een oogstwaardebon voor 4 weken. Of 2 weken voor 2 personen voor slechts € 19,50! Bij mij te bestellen


2016 09 07 boerenkoolTuin.

Na het feest was er weer tijd om de boerenkool van onkruid te ontdoen.
Het tuinteam dook letterlijk onder de al hoge boerenkool. De ene teelt gaat beter dan de andere. De sperziebonen doen het nu hardstikke goed. Echter in de knolselderij zit een ziekte. De een na de ander valt weg. Ik weet niet wat het is, maar heb besloten om ze te gaan oogsten, voordat ze allemaal ziek geworden zijn.

 

 

Te oogsten:

Knolselderij; Dikke uitzoeken en met spitvork los steken of met groot mes de wortels onder de knol doorsnijden en de knol uit de grond trekken. 1 per volwassene

Sperziebonen: Haricot Vert type. Staat rechts van de zonnebloemen. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Meer om in te maken tot 500 gram per volwassene.

Andijvie: Staat achteraan links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten vanaf de 4e linker rij. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Wortel: Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten; Staan op linker gedeelte van de tuin. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.

Voor de liefhebber:

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden of knippen! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

IJssla Batavia Blonde de Paris, een tussentype van gewone kropsla en ijsbergsla. Staat achteraan, links van de Nieuwe Zeelandse spinazie. Oogsten door onderdoor te snijden

Uien: Liggen opgeslagen onder het groene afdakje bij de schommel. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Ze staan links van de zonnebloemen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

 

Keuze; Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt........... Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.

Tomaten. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Oogsten. Ongeveer 200 gram kleine en 800 gram grote tomaten per volwassene.

Rode paprika's. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Er zijn er nog niet zo veel. Het zijn kwetsbare planten, dus voorzichtig oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Blaadjes of bloempjes plukken voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten