2016 09 16 snijbonenNa 2 dagen in waterrijke natuur doorgebracht te hebben is het weer tijd om aan het werk te gaan. Vandaar dat dit oogstbericht iets later verschijnt. De tuin heeft het goed uitgehouden in de warmte. Ik heb sommige teelten flink water gegeven om ze goed door de droge warmte heen te loodsen. Ook de kasteelten doen het nog goed. De tomaten en paprika's groeien rustig door en zelfs de aubergines dragen nog. De raapstelen zijn heel hard gegaan.
Evenals de snijbonen, die we nu ook gaan oogsten.

Ik heb het ledenaantal nog niet geteld, maar ik denk dat het nog rond de 100 zit. Ik blijf de aandacht op groei houden, want 100 is niet genoeg. Ik streef naar het dubbele aantal. Dus help mee! We zitten nu in de rijkste oogstmaand en we hebben tot het voorjaar nog 5 maanden oogsten voor de boeg! Neem iemand mee naar de tuin en oogst wat met die persoon. Er is genoeg om ook wat mee te geven. Kunnen ze het ook proeven. Of geef iemand een oogstbon kado ! Een origineel kado. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Te oogsten:

Snijbonen: Staan links van de suikermais. Aan de stok. Voorzichtig plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Raapstelen: Staan achter de courgettes en een bedje krulandijvie. Oogsten door bosje met wortels uit de grond te trekken.

Rucola: Staan achter de raapstelen. Oogsten door bosje met wortels uit de grond te trekken.

Knolselderij; Dikke gezonde knol uitzoeken en met spitvork los steken of met groot mes de wortels onder de knol doorsnijden en de knol uit de grond trekken. 1 per volwassene

Sperziebonen: Haricot Vert type. Staat rechts van de zonnebloemen. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Meer om in te maken tot 500 gram per volwassene.

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten vanaf de 4e linker rij. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie, maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Wortel: Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden of knippen! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Andijvie: Staat achteraan links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Onderaan zit wat smet. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.

Rode bieten; Staan op linker gedeelte van de tuin. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Ze staan links van de zonnebloemen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaten. Zijn bespoten, lees hieronder bij Keuze. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Oogsten. Ongeveer 200 gram kleine en 800 gram grote tomaten per volwassene.

Rode paprika's. Zijn bespoten, lees hieronder bij Keuze. Er zijn er nog niet zo veel. Het zijn kwetsbare planten, dus voorzichtig oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Blaadjes of bloempjes plukken voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin.

Oogstwaardebon. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin.


Keuze; Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt...........Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten