Afgelopen weekend ben ik in Belgie naar de viering van het 10 jarig bestaan van de eerste CSA-zelfoogsttuin gegaan. Een groot feest samen met de boerinnen, boeren en hun klanten van 40 zelfoogsttuinen in Vlaanderen. Samen hebben ze ruim 6000 leden. De Nieuwe Akker is ook een CSA-bedrijf. Het staat voor Community Supported Agriculture. Door de gemeenschap gesteunde landbouw. Landbouw met toekomst. In Belgie zijn ze nu zover dat ze ook met melkveehouderij ingebed in de CSA beginnen. Ben benieuwd hoe dit avontuur gaat verlopen.

Ik heb nog een keer raapsteel en veldsla in de volle grond gezaaid. Daar is nu fijn een regenbui overheen gegaan. De volgende zaaiingen gaan in de kas. Daar zaai ik in ieder geval spinazie, winterpostelein en veldsla. Deze week savoie kool erbij. Sommigen zijn wat aangetast. Maar er zijn genoeg mooie.

Kadotip:

Geef iemand een oogstbon voor 4 weken oogsten kado ! Een origineel kado. € 19,50. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Te oogsten:

Savooi kool. Staat helemaal rechts op de tuin. Met een snoeischaar onderdoor knippen. Ze zijn groot. Een halve per volwassene. Dus 1 voor 2 weken of 2 volwassene.

Rucola: Staan achter de raapstelen. Oogsten door bosje met wortels uit de grond te trekken.

Venkel: Staat links op de tuin. Vanaf vooraan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag dit op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Andijvie: Staat achter de courgettes. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Sperziebonen: Staat rechts van de zonnebloemen. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten vanaf de 5e linker rij. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. Even voorzichtig van boven opentrekken. Er moeten lichtgele of gele volronde korrels te zien zijn. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Wortel: Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Aubergine: In de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden of knippen! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Ze staan links van de zonnebloemen. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Keuze; Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt...........Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.

Tomaten. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Oogsten. Ongeveer 200 gram kleine en 800 gram grote tomaten per volwassene.

Paprika's. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Het zijn kwetsbare planten, dus voorzichtig oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Blaadjes of bloempjes plukken voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 4,50 voor 450gram. € 9,00 voor 1 kilo.

 

Kadotip: Geef iemand een oogstbon voor 4 weken oogsten kado ! Een origineel kado. € 19,50. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten