2016 10 06 butternut pompoenIk ga een paar dagen met vakantie. Dus vandaar dat je dit oogstbericht eerder dan normaal krijgt. De eerste pompoenen zijn nu goed rijp. De kleine oranje hokaido's laat ik nog wat rijpen, maar de butternut-, halloween- en muskaat-pompoen mogen geoogst worden. Het is ook de bedoeling om thuis een voorraad aan te leggen. Want voor de vorst moeten de pompoenen bij je thuis liggen! De butternut-pompoen heeft een kalebasvorm en moet bruin zijn(zie foto), anders is hij nog niet rijp. De halloween-pompoen is vnl oranje en groot en vooral geschikt voor decoatie. De muscaat-pompoen is een grote pompoen en is eerst groen(zie foto) en kleurt later bruin-oranje. De muscaat-pompoen heeft diep-oranje vruchtvlees en de smaak is heel vol en zoet. Een ideale pompoen dus, om Indiase of Thaise curries te bereiden, maar ook soep is bijzonder lekker.

 

2016 10 06 muscaat pompoenKadotip:

Geef iemand een oogstbon kado !
Een origineel kado. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Ik zal ze ook standaard op de tuin leggen.

 

 

 

 

 

 


Te oogsten:

Butternut-pompoen. Staan wat naar links. Heeft een kalebas achtige vorm. Alleen de bruine exemplaren oogsten. Ongeveer 1 kg per volwassenen

Muskaat-pompoen. Liggen in het verlengde van de butternuts. Achterste gedeelte van de tuin. Is een grote pompoen! 1 pompoen per huishouden. Bij 1 persoons huishouden een wat kleinere uitzoeken.

Rucola: Staan achter de raapstelen. Oogsten door bosje met wortels uit de grond te trekken.

Venkel: Staat links op de tuin. Vanaf vooraan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag dit op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Andijvie: Staat achter de courgette's. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Sperziebonen: Staat rechts van de zonnebloemen. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten bij de rechter rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. Even voorzichtig van boven opentrekken. Er moeten lichtgele of gele volronde korrels te zien zijn. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Wortel: Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Raapstelen: Staan achter de courgettes en een bedje krulandijvie. Ze worden al behoorlijk groot. Oogsten door bosje met wortels uit de grond te trekken.

Aubergine: In de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden of knippen! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Ze staan links van de zonnebloemen.Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Keuze; Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt...........Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.

Tomaten. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Oogsten; Er zijn nog maar weinig rode tomaten. Groene tomaten om bijvoorbeeld chutney van te maken zijn er genoeg.

Groene en rode paprika's. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Er zijn er veel. Het zijn kwetsbare planten, dus voorzichtig oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Blaadjes of bloempjes plukken voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 4,50 voor 450gram. € 9,00 voor 1 kilo.

 

Kadotip: Geef iemand een oogstbon kado ! Een origineel kado. € 19,50 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!-


Jan-Jaap Scholten