2016 10 12 haloween pompoenNa mijn vakantie is het even wennen om weer aan het werk te gaan. Gelukkig is het nu niet meer zo druk, dus kan ik rusig weer de draad oppakken. Halloween en herfstvakantie staan voor de deur. Dus als je je wilt uitleven op een pompoen. Ik heb er speciaal voor de halloween wat geteeld. Grote oranje. Zie ook de foto.

Verder is het ook raadzaam om de andere pompoenen te oogsten. Ze moeten voor de vorst van het land af en je kan ze thuis goed opslaan. Bijvoorbeeld in een vensterbank of ander droog plekje in huis. Door de koude zijn de paprika- en tomatenplanten er wel klaar mee. Ik begin met het opruimen van de planten. Er zijn nog veel groene paprika's en van de groene tomaten kan je cutney maken. Als de grote kas leeg is ga ik er weer groenten in zaaien.


Te oogsten:

Oranje Hokaido pompoen: Is een wat kleinere oranje pompoen. Let erop dat het steeltje een beetje verkurkt is. Anders is het nog niet rijp!. Oogsten door met snoeischaar steeltje door te knippen. Hoeveelheid: Totaal alle consumptie pompoenen: Ongeveer 4 kg per volwassene.

Butternut-pompoen. Staan wat naar links. Heeft een kalebas achtige vorm. Alleen de bruine exemplaren oogsten. Totaal alle consumptie pompoenen: Ongeveer 4 kg per volwassene.

Muskaat pompoen. Liggen in het verlengde van de butternuts. Achterste gedeelte van de tuin. Is een grote pompoen! 1 pompoen per huishouden. Bij 1 persoons huishouden een wat kleinere uitzoeken.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Andijvie: Staat achter de courgettes. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten bij de rechter rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. Even voorzichtig van boven opentrekken. Er moeten lichtgele of gele volronde korrels te zien zijn. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Wortel: Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Halloween pompoen: Grote oranje gladde pompoen. Liggen links achteraan op het pompoenenveld. Voor decoratiedoeleinden. 1 per volwassene.

Sperziebonen: Staat rechts van de zonnebloemen. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. zolang de voorraad strekt.

Venkel: Staat links op de tuin. Vanaf vooraan oogsten. Met een mesje of snoeischaar net onder de venkel doorsnijden. De bladstengels kan je eraf snijden. Graag dit op de composthoop of in groenafvalemmer doen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad stekt.

Rucola: Staan achter de raapstelen. Oogsten door blaadjes van de plant te plukken. Voor vers gebruik.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Let op. In de “oksels” zitten nu de zaadjes. Zijn kleine harde bolletjes. Dat kauwt wat minder lekker. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Aubergine: In de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden of knippen! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Ze staan links van de zonnebloemen. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Keuze; Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt...........Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.

Groene tomaten. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Staan in de grote tunnelkas of in een kistje onder het afdakje. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Oogsten; Groene tomaten om bijvoorbeeld chutney van te maken zijn er genoeg. Tot een kilo per volwassene.

Groene en rode paprika's. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Er zijn er veel. Het zijn kwetsbare planten, dus voorzichtig oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Blaadjes, bloempjes of zaden plukken voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 4,50 voor 450gram. € 9,00 voor 1 kilo.

 

Kadotip: Geef iemand een oogstbon kado ! Een origineel kado. € 19,50 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten