2016 10 20 kisten paprikasDe tomaten en paprikaplanten waren wel klaar. Dus Bram en ik hebben nog wat groene tomaten en
3 kisten groene paprika's geoogst en vervolgens alle planten uit de kas gehaald. Vervolgens zijn de gewasresten en het onkruid opgruimd. Ik had de kasdeur zo groot gebouwd dat de tractor erdoor heen kon. En vervolgens bleek het witte cabinedakje van de tractor makkelijk te demonteren.

 2016 10 20 trekker in tunnelHierdoor kon ik vrijwel de gehele grondoppervlakte in de grote tunnelkas met de tractor bewerken! Erg fijn. Deze week weer nieuwe groente erbij. Op verzoek geef ik nu de spruiten vrij. Graag wel alleen de grote spruiten oogsten. We beginnen ook met de chinese kool. Want die kan niet zo goed tegen vorst en begint al wel een mooie maat te krijgen. Verder is er winterpostelein en jonge zoete bospeen! En niet vergeten nog wat pompoen te oogsten. Die moeten voor de nachtvorst van het land af. Thuis kan je hier een voorraad van aanleggen. Op een droge plek ergens in het huis kunnen ze nog maanden goed blijven.


Te oogsten:

Spruiten: Staan rechts van de grote tunnelkas. De onderste spruiten worden al dik. Dus die kunnen we vast beginnen te oogsten. Struik met dikke spruiten zoeken en de allerdikste van de stengel afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein: Een bladgroente. Goed te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor.  Sommige planten hebben bloemetjes. Kan geen kwaad. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat links van het gaas. Het is een open soort van het ras Granaat. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Zomerwortel: Jonge bospeen! Lekker zoet. Staat links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten bij de rechter rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. Even voorzichtig van boven opentrekken. Er moeten lichtgele of gele volronde korrels te zien zijn. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. Er staat nog veel. Je mag er wel 2 per volwassene.

Oranje Hokaido pompoen: Is een wat kleinere oranje pompoen. Let erop dat het steeltje een beetje verkurkt is. Anders is het nog niet rijp!. Oogsten door met snoeischaar steeltje door te knippen. Hoeveelheid: Totaal alle consumptie pompoenen: Ongeveer 4 kg per volwassene.

Butternut-pompoen. Staan wat naar links. Heeft een kalebas achtige vorm. Alleen de bruine exemplaren oogsten. Hoeveelheid: Totaal alle consumptie pompoenen: Ongeveer 4 kg per volwassene.

Muskaat pompoen. Liggen in het verlengde van de butternuts. Achterste gedeelte van de tuin. Is een grote pompoen! 1 pompoen per huishouden. Bij 1 persoons huishouden een wat kleinere uitzoeken. Totaal alle consumptie pompoenen: Ongeveer 4 kg per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Let op. In de “oksels” zitten nu de zaadjes. Zijn kleine harde bolletjes. Dat kauwt wat minder lekker. Ongeveer 300 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Halloween pompoen: Grote oranje gladde pompoen. Voor decoratiedoeleinden. 1 per volwassene. Er liggen er nog wat in de kleine tunnelkas. Zolang de voorraad strekt.

Andijvie: Staat achter de courgettes. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Rucola: Staan achter de raapstelen. Oogsten door blad van de plant te plukken.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.

Sperziebonen: Staat rechts van de zonnebloemen. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: In de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden of knippen! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Keuze; Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt...........Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.

Groene tomaten. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. In een kistje onder het afdakje. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Tot een pond per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groene paprika's. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Liggen in een kist onder het afdakje. Hoeveelheid; Ongeveer 200 gram per volwassene.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Blaadjes, bloempjes of zaden plukken voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 4,50 voor 450gram. € 9,00 voor 1 kilo.

Kadotip: Geef iemand een oogstbon kado ! Een origineel kado. € 19,50 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten