Trots

De vorst is voorlopig weer even weg en ik kon de groenten weer uitpakken en de waterpomp weer aansluiten. Nu de mais overal van het land af is, is de Nieuwe Akker weer goed zichtbaar. Vooral de tunnelkassen zie je nu goed van een afstand. Ik kwam laatst aanfietsen en zag de zon op de kassen schijnen.
Het is toch al met al een behoorlijk bedrijf aan het worden. Toen ik hier 5 jaar geleden kwam, was er alleen mais- en weiland en kijk nu eens. Ik ben er trots op! Op wat het nu is. En wil het gesteund door de leden nog mooier maken.
2016 11 17 veld

Contributie

Het is nu ook tijd voor de administratie. Ik controleer 1 keer per jaar of iedereen betaald heeft. Ik leg die verantwoordelijkheid het liefst bij jou. Dus twijfel je of weet je dat je nog moet betalen, doe dat dan! En als er problemen zijn kan je altijd een regeling met mij treffen. Dat scheelt mij een hoop gedoe. Gelukkig betalen de meesten uit zichzelf. Erg fijn!

Vorstschade

Het is fijn als we de vorstgevoelige groenten nu zoveel mogelijk eten. Als het echt gaat vriezen zijn deze groenten kapot. Dus als we nu ook Chinese kool, snijbiet, groenselderij, Nieuw-Zeelandse spinazie of groenlof oogsten, hebben we met z'n allen meer. Thuis op een koele plek in een natte doek inpakken en je kan ze nog een tijdje bewaren. Deze week de savooi kool 'Bloemendaalse Gele” erbij. Deze laatste en de groenlof, chinese kool, rucola en N.Z. spinazie hebben wat vorst schade. Maar dat is vaak alleen maar aan de bovenkant. Daaronder zit prima groente!

Pompoenen

In de kleine tunnelkas liggen nog pompoenen voor de liefhebber. Er liggen verschillende soorten; de flesvormige licht bruine pompoen butternut, de kleine witte sweet dumpling en de grote groene muskaat pompoen. Van die laatste heb ik gisteren een heerlijke currysaus gemaakt. Was ook heerlijk met fijn gesneden Chinese kool die ik er op het laatst door gedaan heb! En omdat hij zo groot is heb ik de rest in blokjes in de diepvries gedaan. Het vruchtvlees is diep oranje en ik vind deze pompoen het lekkerst. Omdat ze ze groot zijn vind ik het ook wel oké als je maar een halve of kwart pompoen mee wil nemen. Ik zal een mes en verpakkingsfolie op de tafel in de tunnelkas klaar leggen.

Witlof

Sinds vorig jaar zijn we ook witlof gaan telen. Dit naar aanleiding van een aantal Belgische zelfoogsttuinen, waar ze dit ook doen. Witlof krijg je door de witlof plant te telen. Die uit te graven. Blad eraf snijden. En wat dan weer op de wortel uitloopt is de witlof. Ik teel de witlof pennen, waarna we dan thuis in een grote emmer of een diepe bak de witlof kunnen gaan trekken. Zie verder op de oogstlijst bij "Voor de liefhebbers". Je kan ook even op de volgende website kijken: https://sjeftuintips.wordpress.com/2012/05/11/24-witlof-kweken/

Jaarvergadering

Elk jaar evalueren we het afgelopen seizoen en bespreken we wat we graag anders zien en hoe we bepaalde zaken nog beter kunnen krijgen. Hier worden beslissingen genomen, dus wees erbij! Om het wat dynamischer te maken, werken we ook in groepjes. Deze bijeenkomst heb ik gepland op dinsdag10 januari, s'avonds. Lokatie: De Groene Golf in Deventer. Dus zet vast in je agenda! Ik kom later nog terug op de inhoud.


Te oogsten:

Savooi kool: Staat helemaal rechts achteraan, Loop langs de grote tunnelkas naar achteren tot aan het weiland en dan naar rechts. Zie bordje. Is een grote lichtgele kool. Bloemendaalse Gele. Met groot mes of snoeischaar onderdoor knippen. Lichte vorstschade mogelijk. Bevroren delen verwijderen. Daaronder prima groente. Naar behoefte oogsten.

Boerenkool of palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op linker gedeelte. Achter waar de venkel stond. Lichte vorstschade mogelijk. Bevroren delen verwijderen. Daaronder prima groente. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Winterpostelein: Een bladgroente. Goed te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor.  Sommige planten hebben bloemetjes. Kan geen kwaad. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Langs de grote tunnelkas helemaal naar achteren lopen en dan op het weiland rechtsaf, tot aan bordje. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren zien er niet zo mooi uit, maar daaronder is het prima kool! Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Wortel: Lekker zoet. Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Is afgedekt. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Evt. thuis doen; Intafelen: Snij de wortels op een gelijke lengte, afhankelijk van de diepte van je emmer of bak. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Pompoen: In de kleine tunnelkas. Er liggen verschillende soorten; de flesvormige licht-bruine pompoen Butternut, de kleine witte Sweet dumpling en de grote groene muskaat pompoen. Allemaal eetbaar. Kwart muskaatpompoen kan ook. Er ligt een mes en verpakkingsfolie. Hoeveelheid. Butternut en Sweet dumpling; 1 per volwassene. Muskaat pompoen; Een hele per gezin of een stuk eraf snijden.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Lichte vorstschade mogelijk. De rest is nog prima groente. Let op. In de “oksels” zitten nu de zaadjes. Zijn kleine harde bolletjes. Dat kauwt wat minder lekker. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staan links van de uitgebloeide zonnebloemen, achteraan. Lichte vorstschade mogelijk. De rest is nog prima groente. .Oogsten door blaadjes te plukken.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Zaden of andere delen van de plant plukken.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 4,50 voor 450gram. € 9,00 voor 1 kilo.

Kadotip: Geef iemand een oogstbon kado ! Een origineel kado. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten